Cześć =) Bogata w aromatyczne i pro-zdrowotne przyprawy kolorowa zupa z soczewicy jest zaskakująco satysfakcjonująca w smaku, porównywalnie do wojskowej grochówki, mimo, że są to smaki z nieco innej kategorii i sfery klimatycznej. Można do niej użyć dowolnego rodzaju soczewicy, ale pamiętajmy, że odmiany zielone i brązowe gotują się nieco dłużej niż czerwone i żółte. Czas gotowania w przepisie podany jest w przybliżeniu. Ważne jest, żeby soczewica była dobrze ugotowana, może być nawet nieco rozgotowana.
Potrzebne będą:
- 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
- 1 czerwona cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka imbiru
- pół łyżeczki mielonego kuminu
- pół łyżeczki kolendry w proszku
- sól
- ostra papryka (ok. pół łyżeczki lub mniej)
- 1,5 litra wody
- 2 szklanki soczewicy (dowolny kolor, tu była mieszana)
- 2 marchewki
- 2-3 pomidory
- 150g szpinaku
- mały pęczek świeżej kolendry
- sól i pieprz lub ostra papryka (ok. pół łyżeczki papryki lub wg. uznania)
Sposób wykonania:
1) Drobno posiekaną cebulę i czosnek szklimy z przyprawami w oleju na średnim ogniu, kilka minut.
2) Dodajemy wodę, soczewicę i marchewkę, gotujemy 20 minut.
3) Dodajemy obrane, pokrojone pomidory i gotujemy kolejne 10-15 minut, do miękkości soczewicy.
4) Dodajemy szpinak na kolejne 5 minut gotowania, a na końcu świeżą kolendrę.
Smacznego =)
Agnieszka