Cześć =) Comber i polędwica z sarny są mięsem dość łatwym w przygotowaniu, miękkim i nie wymagającym zbyt skomplikowanej obróbki, jak wiele innych mięs z dziczyzny. Co prawda ma za to swoja cenę, ale ze względu na walory smakowe i zdrowotne - naprawdę warto =)
Potrzebne będą (na każdą porcję): - 2 medaliony/plastry sarniny z combra (ok. 100g/1cm grubości każdy) - 1 plaster wędzonego boczku - 1 mała cebula - sól i pieprz
Sposób wykonania: 1) Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek z cebulą, do lekkiego zarumienienia i wytopienia tłuszczu z boczku. 2) Plastry mięsa przyprawiamy solą i pieprzem. 3) Na patelni odsuwamy na boki skwarki z cebulą i podsmażamy medaliony po 2-3 minuty z każdej strony. Jest to mięso całkowicie pozbawione tłuszczu, także aby zachowało swój smak i wilgotność należy uchronić je przed przesuszeniem i smażyć tylko tyle, żeby było jeszcze lekko krwiste lub choćby różowe w środku. Przed utrata smaku i wilgotności chroni też spora ilość tłuszczu do smażenia na patelni.
Przepis na schab z Sarny pieczony: U mnie jak zwykle ukochana dziczyzna, tym razem schab z sarny pieczony , podany w sosie własnym z ziemniakami i konfiturą z pomarańczy. Mięso oczywiście bardzo aromatyczne i słodkie przepyszne. Schab dostałam ...
Niedziela mija nam leniwie i spokojnie. Zaplanowaliśmy ją w domu, ponieważ ostatnio jesteśmy naprawdę zajęci i większość czasu spędzamy w pracy. Fajnie jest pobyć ze sobą, obejrzeć wspólnie film, porozmawiać, pożartować, zjeść razem coś pysznego. A dzi...
Przepis na tatar z sarny Jeśli macie dostęp do świeżej dziczyzny lub możecie ją kupić zróbcie sobie koniecznie tatar z polędwicy z Sarny. To naprawdę wykwintne i wyśmienite danie, doskonała zakąska do mocniejszych trunków
Szybkie danie, które zrobicie bez większego nakładu pracy w tygodniu, i na tyle eleganckie, że będzie pasowało też na niedzielny obiad. Medaliony z kurczaka w...
Artykuł Medaliony z kurczaka z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Magazyn Kuchenny.
...
Jesień pozwala nam korzystać z zebranych latem, ususzonych grzybów i warzyw. Suszenie grzybów było niegdyś polskim sportem narodowym. Nanizane na nitki i pokrojone w plasterki nóżki i kapelusze grzybów suszyły się nad kuchnią niemal w każdym domu. Ich ...
Eksplozja smaku, dla miłośników mięs na słodko. Wieprzowe medaliony w sosie wiśniowo- czekoladowym, z kaszą kuskus z pikantnym chili, a wszystko z nutą cynamonu. Jak dla mnie brzmi soczyście, a smakuje jeszcze lepiej. Medaliony wieprzowe łopatka wieprz...
Eksplozja smaku, dla miłośników mięs na słodko. Wieprzowe medaliony w sosie wiśniowo- czekoladowym, z kaszą kuskus z pikantnym chili, a wszystko z nutą cynamonu. Jak dla mnie brzmi soczyście, a smakuje jeszcze lepiej. Medaliony wieprzowe łopatka wieprz...
Cześć =) Comberi polędwica z sarny są mięsem dość łatwym w przygotowaniu, miękkimi nie wymagającym zbyt skomplikowanej obróbki, jak wiele innych mięs z dziczyzny. Co prawda ma za to swoja cenę, ale ze względu na walory smakowei zdrowo...