Cześć =) Comber i polędwica z sarny są mięsem dość łatwym w przygotowaniu, miękkim i nie wymagającym zbyt skomplikowanej obróbki, jak wiele innych mięs z dziczyzny. Co prawda ma za to swoja cenę, ale ze względu na walory smakowe i zdrowotne - naprawdę warto =)
Potrzebne będą (na każdą porcję):
- 2 medaliony/plastry sarniny z combra (ok. 100g/1cm grubości każdy)
- 1 plaster wędzonego boczku
- 1 mała cebula
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
1) Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek z cebulą, do lekkiego zarumienienia i wytopienia tłuszczu z boczku.
2) Plastry mięsa przyprawiamy solą i pieprzem.
3) Na patelni odsuwamy na boki skwarki z cebulą i podsmażamy medaliony po 2-3 minuty z każdej strony. Jest to mięso całkowicie pozbawione tłuszczu, także aby zachowało swój smak i wilgotność należy uchronić je przed przesuszeniem i smażyć tylko tyle, żeby było jeszcze lekko krwiste lub choćby różowe w środku. Przed utrata smaku i wilgotności chroni też spora ilość tłuszczu do smażenia na patelni.
Smacznego dla wszystkich =)
I na zachętę dla Maćka, który będzie myśliwym =)
Agnieszka