Cześć =) Dzisiejsze babeczki z nadzieniem mięsnym nawiązują stylem i smakiem do popularnej na wyspach brytyjskich przekąski "pork pie", a właściwie są jej uproszczoną wersją. Uproszczoną, ponieważ robimy je z gotowego, mrożonego ciasta francuskiego, co czyni babeczki dość proste w przygotowaniu i gotowe w przeciągu godziny. Nadzienie jest z mielonej wieprzowiny, bardzo wyraziście przyprawionej czosnkiem, cebulą, cząbrem i szałwią. Przepis jest na sześć sztuk pieczonych w formie na sześć większych muffinek. Babeczki podajemy na ciepło lub zimno, a jako dodatek dobrze pasują wszelkie orzeźwiające w smaku surówki z tartych warzyw korzeniowych, a także z zielonej sałaty, ogórków, pomidorów, kapusty =)
Potrzebne będą:
- 600g mielonej wieprzowiny
- sól i pieprz
- po ok. 1 łyżeczki granulowanego czosnku i cebuli oraz suszonej szałwii i cząbru
- 1 jajko (opcjonalnie - jajko czyni farsz bardziej zwartym, bez jajka będzie bardziej kruchy)
- ok. 400g mrożonych płatów ciasta francuskiego
Sposób wykonania:
1) Ciasto francuskie należy najpierw rozmrozić, po czym rozkładamy płaty na blacie lub dużej desce i lekko rozwałkowujemy. Wycinamy małą szklanką sześć kółek, które później posłużą jako "przykrywki" do babeczek. Resztę ciasta dzielimy na sześć kolistych fragmentów, którymi wykładamy uprzednio lekko natłuszczone wnęki na babeczki.
2) W dużej misce łączymy mielone mięso z przyprawami oraz jajkiem i dokładnie mieszamy.
3) Dzielimy farsz na sześć części i wykładamy go do wgłębień w blasze wyścielonych ciastem francuskim.
4) Każdą babeczkę przykrywamy "przykrywką", czyli krążkiem wyciętym wcześniej z ciasta, w którym robimy dwa nacięcia, aby z wnętrza mogła uchodzić para.
5) Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Smacznego =)
Agnieszka