Są i leniwe. Trochę niecodzienne, bo nie z bułą tartą, tylko z pesto. Czemu nie? W związku z tym, że nie przepadam za słodkościami, spasowało bardzo. Ten przepis możecie oczywiście wykorzystać do klasycznych leniwych, sprawdzi się także idealnie.
Jutro wyjeżdżam na urlop, wracam w sumie za jakieś dwa tygodnie, więc będzie mnie mniej. Będę jednak w tak magicznej miejscówce, że na pewno coś tutaj wrzucę. Póki co, leniwe z pesto z rukoli, z suszonymi pomidorami i serem Bursztyn.
Składniki:
200 g białego sera półtłustego
3/4 szklanki mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
5 suszonych pomidorów z zalewy
garść startego sera Bursztyn (może być parmezan)
pieprz
(przepis na 2 małe porcje)
Ser rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do niego mąkę, jajko i sól, zagniatamy ciasto. Jeśli się bardzo klei, podsypujemy mąką. Z ciasta formujemy wałek, z którego wycinamy 2 cm kluski. Leniwe wrzucamy do gotującej wody i gotujemy około minutę od wypłynięcia. Odcedzamy i mieszamy z pesto, z pokrojonymi pomidorami, posypujemy Bursztynem. Leniwe można jeszcze potraktować świeżo zmielonym pieprzem.