pół czerwonej papryki2 duże pomidory
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka suszonego tymianku
pół łyżeczki poszatkowanej natki pietruszki
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 2-3 porcje)
Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż i nacinamy nożem od strony miąższu (tak, żeby nie przeciąć skórki). Skrapiamy olejem, posypujemy solą i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia i miękkości (potrwa to mniej więcej 25 minut), studzimy. Po tym czasie, z bakłażanów wydrążamy miąższ (można go dodać do farszu). Makaron gotujemy al dente (czyli nieco krócej niż jest na opakowaniu). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, rozdrobniony czosnek, smażymy chwilę. Pomidory sparzamy, pozbywamy się skórki, kroimy w kostkę, dorzucamy do smażących się warzyw. Wszystko doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem, gotujemy ok 5 minut. Makaron mieszamy z warzywami i faszerujemy nim bakłażany. Jegomości wrzucamy do piekarnika na kolejne 20 minut, do 180 stopni. Przed podaniem posypujemy natką.