Zawsze, gdy robimy hummus zostaje nam trochę ugotowanej ciecierzycy. Najczęściej podjadamy nadmiar tak po prostu bez niczego (dobra przekąska przed telewizorem), tym razem jednak postanowiliśmy zużyć resztki podczas obiadu. W lodówce leżały sobie jeszcze papryki, freegańska cukinia oraz spory słoik zaczętego kilka dni wcześniej ajwaru. Zrobiliśmy więc coś jakby gulasz, a następnie dosypaliśmy do niego naszą ciecierzycę. Tak oto powstało szybkie, proste i bardzo smaczne danie.
Składniki (na 2 porcje):- 2 czerwone papryki;
- kawałek pora;
- 1 mała cukinia;
- 1 czerwona cebula;
- 2-3 ząbki czosnku;
- 3-4 łyżki ajwaru;
- 3-4 łyżki ugotowanej ciecierzycy;
- 1 łyżeczka wędzonej papryki;
- 2 łyżeczki słodkiej papryki;
- 1 łyżeczka mielonego kuminu;
- 2 liście laurowe;
- pieprz, sól.
Sposób przygotowania: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez 3-4 minuty pokrojoną grubo cebulę, pora liście laurowe oraz posiekany drobno czosnek. Dodajemy kumin, wędzoną oraz słodką paprykę. Następnie wrzucamy pokrojoną w dość duże kawałki paprykę czerwoną oraz cukinię. Mieszamy wszystko dokładnie, dodajemy ajwar, pieprz oraz sól. Dusimy pod przykryciem około 10-15 minut. Po tym czasie wsypujemy ugotowaną ciecierzycę, mieszamy i dusimy ponownie 10 minut. Na koniec można posypać świeżą natką pietruszki (my użyliśmy suszonej) lub kolendrą.