Nie raz pisaliśmy już jak bardzo lubimy różne sosy, jednak nie ma ich wiele na blogu :( Ostatnio wrzuciliśmy przepis na pyszny
sos paprykowy, a dziś kolej na nasz ulubiony sos pieczarkowy, który jemy bardzooo często. Pasuje on dosłownie do wszystkiego, do ziemniaków, makaronów, ryżu, kasz, klusek...Przepis jest bardzo prosty, ale chodzi tu o czysty smak pieczarek, bez nadmiernej ilości przypraw i dodatków. Jeżeli brakuje pomysłu na sos, to pieczarkowy jest zawsze dobrym rozwiązaniem :)
Składniki:- ok. 700g brązowych pieczarek (są bardziej aromatyczne, ale można też użyć białych);
- 1 średnia cebula;
- 2-3 ząbki czosnku;
- 200 ml śmietanki roślinnej (my użyliśmy ryżowej);
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 1/2 łyżeczki kuminu;
- 1/2 łyżeczki suszonego cząbru;
- 2 łyżki suszonej natki pietruszki (można użyć świeżej, ale jest intensywniejsza w smaku);
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:- Pieczarki czyścimy (my ich nie obieramy, ani nie myjemy). Kroimy w cieniutkie plasterki, a następnie wrzucamy na patelnię.
- Pieczarki smażymy na dosyć dużym ogniu przez około 10 minut, aż zaczną się rumienić.
- Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Przyprawiamy i dusimy pod przykryciem na mniejszym ogniu przy 15-20 minut.
- Dodajemy śmietankę roślinną oraz natkę pietruszki. Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec doprawiamy ewentualnie do smaku.
* Można dodać jeszcze 1-2 łyżki sosu sojowego.