Czerwona fasola jest super! Uwielbiamy ją i moglibyśmy wcinać potrawy z jej udziałem codziennie (na rożne sposoby). Zaś fasola w połączeniu z pieczarkami i pomidorami to kompozycja prawie idealna :)
Składniki (4 porcje):- 500g pieczarek;
- 700g czerwonej fasoli z puszki;
- pół pora (głownie biała część),
- 3 czerwone cebule;
- 3-4 ząbki czosnku;
- 1 litr passaty pomidorowej;
- 1 łyżeczka mielonego kuminu;
- 1 łyżka przyprawy curry;
- sól, pieprz, ostra i słodka mielona papryka (wedle upodobań);
- garść posiekanej natki pietruszki;
- oliwa z oliwek do smażenia.
Sposób przygotowania: Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojoną cebulę oraz pora. Po chwili dodajemy zmiażdżony czosnek. Następnie wrzucamy pieczarki i przyprawiamy. Dusimy około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Zalewamy wszytko pomidorami i dusimy kolejne 10-15 minut. Na koniec wsypujemy fasolę wraz z natką pietruszki. Mieszamy i po kilku minutach zdejmujemy z ognia (palnika, płyty itp.).
Pyszne i proste danie gotowe :)
Pierwszego dnia zjedliśmy fasolę z ryżem i szparagami, drugiego natomiast wymieszaliśmy ją razem z ryżem i dodaliśmy trochę kukurydzy konserwowej.