Sałatka z arbuza, fety i mięty ananasowej, idealna na upalne, letnie dni - chłodzi jak lemoniada, a jeszcze dodatkowo można się najeść ;) Może być daniem głównym, przekąska czy deserem.
Dobrego arbuza poznamy po pustym dźwięku wydobywającym się podczas pukania w niego - ten sposób praktycznie zawsze się sprawdza.
Piękną miętę ananasową kupiłam na targu śniadaniowym, od "BA Zioła", jest nieco delikatniejsza niż cytrynowa, a zarazem bardzo aromatyczna. Mięta bardzo ładnie rośnie na balkonie.
Liczba porcji: 3
Składniki:
• ćwiartka niedużego arbuza
• garść liści mięty
• ser feta
• papryczka chilli (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Miąższ arbuza kroimy w kostkę, fetę także w kostkę, a miętę drobno siekamy. Dla podkręcenia smaku można dodać posiekaną papryczkę chilli - ilość wedle upodobań.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i delikatnie mieszamy.
Następnie odstawiamy na minimum godzinę do lodówki - ta sałatka najlepiej smakuje schłodzona.