Kolejne czasochłonne jesienne ciasto przekładane ;) Z plackami z orzechów, wiórek kokosowych i maku, oraz z masą budyniową klasyczną i czekoladową i dżemem (można pominąć). Polane czekoladą bez cukru, można oczywiście zrobić polewę na bazie kakao, miodu i oleju kokosowego. Polecam ;)
Biszkopt kakaowy:
5 jajek
4-5 łyżek erytrolu/ksylitolu (uwaga mają różną słodkość, więc próbujemy)
250 gram orzechów mielonych - u mnie pół na pół włoskie i laskowe, zmielone różnie, niektóre bardzo drobno inne grubo
3 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku dopieczenia
Białka ubijam na sztywno, dodając po łyżce erytrolu ubijam dalej do uzyskania lśniącej, sztywnej piany. Pojedynczo dodaję żółtka ciągle miksując. Do masy jajecznej przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem oraz dodaję orzechy. Delikatnie mieszam i przekładam na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, piekę ok. 25 min. (do tzw. suchego patyczka) w 170 stopniach. Wyciągam i studzę.
Ciasto makowo-kokosowe:
5 białek
6 łyżek erytrolu
3/4 szklanki suchego maku
1 szklanka wiórek kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijam na sztywno, dodając po łyżce erytrolu ubijam dalej do uzyskania lśniącej, sztywnej piany. Przesiewam do niej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dodaję mak i wiórki. Delikatnie mieszam i przekładam na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, piekę ok. 25 min. (do tzw. suchego patyczka) w 170 stopniach. Wyciągam i studzę.
Masa budyniowa:
5 żółtek
6 łyżek erytrolu
1 budyń śmietankowy/waniliowy bez cukru
0,5 litra mleka
200 gram masła
+100 gram czekolady bez cukru
Mleko zagotowuję, zestawiam z ognia. Żółtka miksuję z erytrolem na białą masę, dodaję proszek budyniowy, miksuję do połączenia. Wlewam odrobinę mleka, łączę. Masę wlewam do pozostałego mleka, mieszam i wstawiam na mały ogień. Ciągle mieszając gotuję budyń do zgęstnienia. Odstawiam przykryty do wystudzenia. Rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej, odstawiam do wystygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej miksuję, dodaję po 1 łyżce budyniu miksując dalej. Połowę masy przekładam do drugiego naczynia, wlewam wystudzoną czekoladę, miksuję.
Na wierzch:
150 gram czekolady bez cukru
100 gram śmietanki (dałam 12% słodką)
Śmietanę podgrzewamy prawie do wrzenia, zdejmujemy z ognia, wrzucamy czekoladę połamaną na kawałki, rozpuszczamy. Polewam ciasto, opcjonalnie ozdabiamy rodzynkami, orzechami itd.
Do nasączenia :
3/4 szklanki kawy, może być z dowolnym alkoholem
Dodatkowo:
drzem bez cukru, u mnie Łowicz porzeczkowy słodzony sokiem jabłkowym.
Wykonanie całości:
Kakaowe ciasto przecinam na pół, na dno blaszki kładę jedną połowę, nasączam połową kawy, smaruję dżemem, obkładam masą czekoladową. Przykrywam plackiem kokosowo-makowym, smaruję go białą masą. Przykrywam drugą połową placka kakaowego, nasączam go kawą. Na wierzch wylewam czekoladę, ewentualnie dowolnie zdobię. Chłodzę ciasto w lodówce.
Na grudniowy koniec tygodnia polecam orzechowe ciastka korzenne z dżemem żurawinowym całość bez dodatku cukru i mleka. Te ciastka mogą stanowić dobrą i legalną przekąskę na II śniadanie lub deser do chudszego obiadu. Jak rów...
Polecam ciasto z dyni przekładane kremem ..Jest niezłym ciastem ale jadałam lepsze.. Polecam dla ewentualnej odmiany lub osób posiadających jak ja taaaaaaaaaaaaką dynię
Bardzo proste i bardzo szybkie w wykonaniu ciasto. Przy tym jest też bardzo smaczne. Ma lekko piernikowy posmak dzięki zawartości cynamonu, a dżem nadaje mu owocowej nutki, a przy okazji sprawia, że ciasto jest wilgotne. Całość posmarowałam lekkim krem...
Wafle przekadane z galaretk na bazie kremwki. Cudowny deser, ktry przyrzdzisz w kilka chwil. Daj Ci gwarancj, e dzieci
Post Wafle przekładane pojawił się poraz pierwszy w I Love Bake.
Nadszedł czas na podsumowanie ubiegłego roku. Przygotowałam dla Was listę dziesięciu najpopularniejszych ciast w 2015 roku. Aby zobaczyć przepis trzeba kliknąć w zdjęcie danego wypieku. 1. Absolutnym faworytem okazało się CIASTO TOFFI. Miodowe placki i...
Makaroniki to ciastka, które chyba nigdy nie przestaną mnie zachwycać swoim urokiem. Twarda skórka, delikatne
Artykuł Makaroniki przekładane białą czekoladą pochodzi z serwisu Ciastkowy LAB.