Bardzo proste i bardzo szybkie w wykonaniu ciasto. Przy tym jest też bardzo smaczne. Ma lekko piernikowy posmak dzięki zawartości cynamonu, a dżem nadaje mu owocowej nutki, a przy okazji sprawia, że ciasto jest wilgotne. Całość posmarowałam lekkim kremem ze śmietanki i czekolady. Jeśli jednak nie chcecie robić takiego kremu, spokojnie można wykorzystać inną polewę. Przepisy znajdziecie tu lub tu.
Przepis na ciasto dostałam od Gosi – koleżanki z pracy, która twierdzi, że to ciasto zawsze się udaje. I chyba ma rację 

Składniki
Ciasto:
(wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)
200g dowolnego dżemu
250ml mleka
125ml oleju rzepakowego
210g drobnego cukru
300g mąki tortowej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki ciemnego kakao
2 jajka
1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
Krem czekoladowy:
150g śmietanki kremówki 30%
150g czekolady mlecznej
Dodatkowo:
garść płatków migdałów

Dno tortownicy o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180°C.
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do misy miksera i zmiksować do uzyskania jednolitej masy (nie miksować zbyt długo). Masę przelać do przygotowanej tortownicy i piec przez 45-50 minut (do suchego patyczka). Całkowicie wystudzić.
Śmietankę na krem przelać do garnuszka i podgrzewać prawie do wrzenia. Zestawić z palnika i dodać połamaną czekoladę, zostawić na minutę, po czym dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Następnie ubić krem najpierw na najniższych obrotach miksera, potem na średnich. Powinna powstać gęsta masa. Nie ubijać zbyt długo, ani zbyt mocno, aby krem się nie zwarzył. Ubity krem wstawić do lodówki na 15 minut, gdzie jeszcze zgęstnieje, następnie rozsmarować go na wierzchu i po bokach ciasta. Obsypać płatkami migdałów.
SMACZNEGO!!!