Jako dziecko uwielbiałam "kluski lane" podane z podsmażoną na maśle bułką tartą lub polane słodką śmietanką. Niektórzy wcinali je razem z rosołkiem. Jednak jest to mnóstwo węglowodanów, a ja musiałam zwiększyć ilość białka w diecie. A makarony, kluski i podobne to jedna z moich kulinarnych miłości.
Składniki (porcja taka jak na zdjęciu):
- 125 gram twarogu półtłustego
- 1 białko jaja
- 1-2 łyżki otrąb pszennych
- w zależności, czy mają być słodkie, czy wytrawne- szczypta soli lub słodzik (u mnie stewia)
Przygotowanie:
Wrzucić składniki do blendera i dokładnie zmiksować.
Zagotować wodę i za pomocą łyżki delikatnie nakładać masę, po wypłynięciu na wierzch gotować 2-3 minutki, tak żeby przypadkiem nie rozgotować, przełożyć na talerz za pomocą łyżki cedzakowej.
Na zdjęciu pokazana jest wersja na słodko z dodatkiem w postaci przecieru z gruszki.
Gruchę miksujemy blenderem i przesączamy przez małe sitko, żeby pozbyć się nadmiaru soku.
Gotowy obiad w góra 15 minut ;)