Szybka zupa brokułowa z grzankami i karmelizowaną cebulą jest jedną z moich ulubionych. Po pierwsze jej przygotowanie zajmuje chwilę, po drugie.. jest super smaczna i bardzo ładnie się prezentuję. Z pewnością zatem można podać ją zarówno na rodzinnym obiedzie jak i w ramach jakiejś szczególnej okazji.
Od dziecka słyszymy, że warto jeść brokuły bo są zdrowe. Jednak, czy naprawdę wiemy, co konkretnie czyni je skarbnicą zdrowia? Wiele rzeczy. Przede wszystkim chronią przed nowotworami, obniżają poziom złego cholesterolu, są niesamowicie silnym antyoksydantem oraz potężnym źródłem witaminy C, luteiny i beta karotenu.
Brokuły są również bogate w kwasy Omega 3, które posiadają silne działanie przeciwzapalne. Wspomagają nasz organizm w walce z substancjami wywołującymi stany alergiczne, dzięki dużej zawartości witaminy K i wapnia wzmacniają nasze kości a także dbają o zdrowie serca.
Jeśli zaś chodzi jedynie o kwestie dietetyczne, brokuły są nie tylko bogate w błonnik i dobre węglowodany ale także są niezwykle wartościowym źródłem białka, co jest szczególnie istotne dla osób, które nie jedzą mięsa.
Czy trochę Was przekonałam, że brokuły faktycznie są zdrowe i warte naszej wszelkiej uwagi?
Serdecznie polecam!
Zupa brokułowa z karmelizowaną cebulką i grzankami:
- 1 średni brokuł
- 600 ml wywaru roślinnego
- 400 ml mleka roślinnego
- 1 łyżeczka czosnku
- sól
- pieprz
- 2 cebule czerwone
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 0,5 łyżeczki soli
- olej roślinny
- czerstwy chleb
Brokuł umyć, podzielić na różyczki po czym zalać wywarem i mlekiem roślinnym. Gotować na małym ogniu aż brokuł będzie miękki. Następnie zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić cebulę, dodając do niej sól i cukier. Smażyć kilka minut, aż stanie się szklista i cukier zacznie się karmelizować. Trzeba uważać, by nie zaczęła się przypalać. Dodać ocet balsamiczny i smażyć jeszcze chwilkę aż wyparuje i utworzy na cebuli apetyczną glazurę. Chleb pokroić w kostkę i usmażyć na patelni z dodatkiem oleju lub masła na chrupko. Zupę podawać posypaną grzankami i z dodatkiem karmelizowanej czerwonej cebuli.