Są takie smaki, które automatycznie przypominają mi okres dzieciństwa. Potrawy, które działają lepiej niż niejeden album ze zdjęciami. Niezaprzeczalnie należą do nich przekładane wafle. Ten super prosty przepis gościł pewnie w Waszych domach tak często jak w moim i mam nadzieję, że dzięki niemu powrócą do Was najpiękniejsze, dziecięce wspomnienia.
Czasami się zastanawiam, czy takie proste przepisy będą się Wam podobać. Myślę sobie jednak, że blog to swego rodzaju pamiętnik. To takie miejsce, gdzie zapisuję moje smaki by zwyczajnie się z Wami nimi podzielić. Dlaczego więc nie miałabym wrzucić wafli. Może ktoś z Was się nimi zainspiruje, a może dzięki temu wpisowi odkopią się w Waszej pamięci i zrobicie je na szybki podwieczorek?
Mam nadzieję, że spróbujecie. Są pyszne, łatwe i niezwykle przyjemne do kawki.
Serdecznie polecam!
Wafle przekładane masłem orzechowym i krówką:
- paczka dużych wafli (5 arkuszy)
- 10 łyżeczek masła orzechowego
- 1 puszka masy krówkowej
- opcjonalnie cynamon
Masę krówkową w puszce podgrzać w garnuszku z gorącą wodą aby się rozpuściła. Ułożyć pierwszy wafel i posmarować 2 łyżkami krówki. Dokładnie rozprowadzić po całym arkuszu, przykryć i drugim i jego posmarować 2 łyżkami masła orzechowego. Można poprószyć cynamonem. Czynność powtarzać do wykorzystania wszystkich wafli. Następnie przykryć je czystą ściereczką, na wierzchu położyć dużą deskę i obciążyć kilkukilogramowym ciężarem. Może to być kilka kilo cukru, woda mineralna lub cokolwiek innego. Tam przygotowane wafle pozostawiamy na kilka godzin aby zmiękły. Następnie kroimy w kształty na które mamy ochotę (dobrze sprawdza się do tego nóż z ząbkami).
Smacznego!