Śniadanie na trawie.. a może na przykład sałatka na trawie? Dobra, bez żartów. W zamian mam dla Was przepis na super smaczną i ekspresową do przygotowania sałatkę z makaronem gryczanym i kabanoskami. Pycha!
Do makaronu gryczanego mam stosunek taki sobie. Nie zawsze mi smakuje. Czasem nieco drażni. Do mojego przepisu wykorzystałam pełnoziarnisty makaron gryczany i powiem Wam szczerze, że smakował naprawdę dobrze. A do tego fakt, że jest zdrowy, jeszcze poprawił mu notowania w mojej makaronowej statystyce.
Sałatkę tą przygotowałam dla mojej przyjaciółki, bo wiedziałam, że przyjedzie do mnie na głodniaka, prosto po pracy. I to był dobry wybór. Myślę, że główną zaletą tej sałatki jest fakt, że jest lekka i orzeźwiająca. Jeśli nie jecie mięsa możecie spokojnie ominąć kabanosy i dodać np. fetę, albo mozarellę. Świetnie sprawdziło by się również tofu, albo marynowania cieciorka. Możliwości jest nieskończenie wiele. Warto improwizować. Jest pyszne!
Sałatka z makaronem gryczanym i kabanosami:
- 200 gramów pełnoziarnistego makaronu gryczanego rurki
- 100 gramów kolorowych pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek gruntowy
- 0,3 czerwonej cebuli
- pęczek szczypiorku
- 0,5 czerwonej papryki
- 6 kabanosków
- mała kiść czerwonych winogron
- 70 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa umyć. Pomidorki i winogrona przekroić na połówki. Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w średniej wielkości kawałki. Szczypior posiekać drobno. Kabanoski pokroić na kawałki " na kęs". Cebulę posiekać w piórka. W szklance wymieszać energicznie oliwę z miodem, musztardą i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem.
Smacznego!