Panzanella to nic innego jak cudna sałatka z czerstwego chleba, słodkich, dojrzałych pomidorów, bazylii i oliwy z oliwek. Od razu powiem, bez obaw- pomimo, że do jej przygotowania używamy twardawego chleba, nasiąka on mieszaniną octu, oliwy i przypraw, nabierając wspaniałego, głębokiego smaku.Zdecydowanie nie jest twardy. Jest pyszny. Powiem Wam jedno, do zrobienia tej sałatki zbierałam się długo i teraz wiem, że o wiele za długo. Jest zaskakująco dobra. Kolejny raz dochodzę do wniosku, że w prostocie siła. Połączenie soku z pomidorów, czosnku, świeżej bazylii, octu balsamicznego i dobrej jakości oliwy z oliwek tworzy magiczną miksturę. Ale to jeszcze nic. W każdym chlebie jest smak drożdży lub zakwasu. W zestawieniu ze składnikami sosu powstaje kompozycja bajkowa, nieprzewidywalna. Myślę, że ta sałatka to świetny pomysł na grilla, ale także jako dodatek do obiadu, lunch, czy tzw. Comfort Food - jedzenie, dzięki któremu automatycznie poczujemy się lepiej. A ponieważ najfajniej jest upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, nie dość, że dopieszczamy nasze kubki smakowe, wykorzystujemy podsuszony chleb. Nic się nie marnuje, wszyscy są zadowoleni!!Serdecznie polecam. Sałatka - pycha! Panzanella:
- 250 gramów czerstwego chleba
- 3 duże pomidory
- 1 mała czerwona cebula
- 0/5 ząbka czosnku
- duży pęczek świeżej bazylii
- 60 ml octu balsamicznego
- 120 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- twardy ser kozi/ parmezan
Chleb pokroić w dużą kostkę, zostawiając skórkę. Chleb może być pszenny, ale razowy również będzie ok. Cebule pokroić w cienkie półksiężyce. Przełożyć do dużej miski, zalać octem i oliwą. Ząbek czosnku zetrzeć i dodać do cebuli. Następnie posiekać drobno pomidory. Możecie obrać ze skóry, lub sparzyć je wrzątkiem, tak by skóra sama zeszła. Ja siekam je w całości, bo skórka mi nie przeszkadza. Posiekane pomidory przełożyć do miski z cebulą. Wymieszać. Dodać połowę świeżej bazylii, "podartej" palcami. Posolić i posłodzić szczyptą cukru. Dodać chleb, wymieszać i odstawić na około godzinę/ najlepiej na całą noc. Jeśli chleb, którego używacie nie jest bardzo twardy, sałatka będzie gotowa szybciej. Przed podaniem posypać płatami sera koziego lub parmezanu oraz pozostałą, świeżą bazylią.