Kasza jaglana, to moim zdaniem najlepszy składnik zdrowych deserów. Jest niezwykle zdrowa, zaś jej cudna struktura i konsystencja sprawiają, że możemy z powodzeniem wykorzystywać ją na wiele różnych sposobów, każdorazowo odkrywając ją na nowo.
Istnieje niezliczona ilość przepisów wykorzystujących kaszę jaglaną. U mnie w domu od lat jest ona składnikiem wegańskich kotletów, zup, sosów czy też serników, ciastek i deserów. Wszyscy ją kochamy. Bezgranicznie i bezwarunkowo. Jest po prostu niezawodna. Z jednej strony kremowa i lekka, z drugiej treściwa i gęsta niczym tłusty twaróg.
Cała niesamowitość kaszy jaglanej tkwi w jej właściwościach zdrowotnych i odżywczych. Jest całkowicie bezglutenowa dlatego też bezpiecznie można podawać ją osobom zmagającym się z nietolerancją glutenu oraz dzieciom. Zawiera także dużo witamin z grupy B, witaminę E, A, krzem oraz sporo łatwo przyswajalnego białka.
Kasza jaglana świetnie wpływa w kondycję naszej skóry, paznokci i włosów. Szybko wywołuje uczucie sytości, także nie musimy zjadać jej bardzo dużo by się najeść.
Dzisiejszy przepis, którym się z Wami dzielę, to cudowny pomysł na słodki ale i zdrowy deser dla dzieci. Przypomina budyń, ale jest nieco bardziej gęsty. Świetnie sprawdzi się jako krem do przełożenia ciasta. Jest aksamitny i bardzo smaczny.
Serdecznie polecam!
Morelowy krem jaglany bez cukru:
- 100 gramów kaszy jaglanej
- 6 suszonych na słońcu moreli
- 1 dojrzały banan
Kaszę jaglaną ugotować w dużej ilości wody, aż będzie bardzo miękka i klejąca. Odcedzić. Do pojemniczka blendera przełożyć jeszcze mocno ciepłą kaszę, banana i posiekane morele. Miksować tak długo, aż składniki całkowicie się połączą, tworząc kleisty, jednolity krem. Przełożyć do filiżanek i schłodzić.
Smacznego!