Chili con carne to bardzo znane i lubiane danie z wołowiny, chilli i czerwonej fasoli. Chili con pollo to nic innego jak wersja tej potrawy tyle, że z kurczakiem. Jest niezwykle łatwa do przygotowania i z pewnością bardzo Wam posmakuje.
W naszym domu chili jemy dość często. W przeróżnych konfiguracjach. Z brązowym ryżem, zapiekaną w tortilli, z dodatkiem awokado bądź kolendry, lub zupełnie bez dodatków. To danie pocieszacz. Kiedy potrzebujemy poprawić sobie nastrój robię je na szybko i od razu wszystko wydaje się prostsze.
Dzisiejszy dzień, teoretycznie nie wskazywał na to, że będę gotować chili. Jest gorąco, słońce daje się mocno we znaki. Jednak koniec Majówki wyrył rysę w naszych sercach i potrzebowaliśmy promyka nadziei. Tak też powstało to danie. W wersji odchudzonej, z kurczakiem. Jeśli nigdy go nie przygotowywaliście zachęcam zróbcie to! Jest pysznie!
Chili con pollo z czekoladą:
- 450 gramów polędwiczek z kurczaka
- 1 cebula
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,3 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki chilli
- sól
- 4 kostki gorzkiej czekolady
Cebulę pokroić w drobną kostkę, polędwiczki w niewielkie kawałki. Podsmażyć na oliwie z oliwek na złoto. Następnie dodać przyprawy poza czosnkiem i smażyć aż staną się mocno aromatyczne. Dodać odcedzoną fasolę. Smażyć kilka minut. 1 puszkę pomidorów dodać na patelnię, 2 zmiksować na puree i również dodać. Posolić do smaku i gotować kilka minut aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać czekoladę i czosnek. Zostawić na ogniu chwilkę i podawać z brązowym ryżem i awokado.
Smacznego!