Przygotowując to danie inspirowałam się przepisem z Kwestii Smaku na wieprzowinę po chińsku. Trochę zmieniłam, sos jest jednak całkowitym odwzorowaniem powyższego przepisu :)
Składniki na porcję dla 5 osób:
- 0,5 kg schabu pokrojonego w plastry
- mieszanka chińska (warzywa)
- łyżka mąki ziemniaczanej
- oliwa z chilli
- sól
- pieprz
- 3 torebki ryżu
- szczypiorek do posypania
Składniki na sos:
- sok wyciśnięty z całej cytryny
- 6 łyżek wody
- 10 łyżek jasnego sosu sojowego
- 6 łyżek cukru
Umyte mięso kroimy w cienkie paseczki. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy łyżką mąki ziemniaczanej i mieszamy. Na patelni z rozgrzaną oliwą smażymy warzywa, krótką chwilę, aby tylko zmiękły. Zdejmujemy je z patelni, dolewamy odrobinę oliwy i obsmażamy mięso. Kiedy mięso będzie gotowe, dodajemy warzywa, zalewamy całość sosem i dusimy jeszcze przez 5 minut.
Danie podajemy z ryżem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!