Makaron po Chińsku
Danie mało kaloryczne, zdrowe, kolorowe – to makaron z warzywami i wołowiną. Mięso można zastąpić kurczakiem bądź wieprzowiną. Warzywa również możemy wybrać takie, jakie najbardziej lubimy. Najważniejszy jest sos i makaron ryżowy – to te rzeczy uzupełniają to danie o wyjątkowy smak. Wprowadźcie Chińskie dania do swojej kuchni, są niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Oto jeden z przepisów z wykorzystaniem Chińskich produktów. Jakie warzywa lub przyprawy dołożylibyście do tego dania ???
składniki:
50 dkg wołowiny (karkówka, udziec, polędwica)
25 dkg fasolki szparagowej zielonej (może być mrożona)
2 duże marchewki
1 cukinia
1 czerwona cebula
garść posiekanej świeżej kolendry
marynowany imbir
pieprz, sól
olej sezamowy do smażenia
opakowanie makaronu ryżowego
sos:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
wykonanie:
Marchew i cukinię kroimy w slajdy obierakiem do warzyw. Cebule kroimy w pióra. Fasolkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy al dente. Mięso kroimy w słupki w poprzek ścięgien. Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju sezamowego, wrzucamy mięso i smażymy kilka minut na kolor brązowy, jeżeli jest to polędwica, mięso jest gotowe, jeżeli jest to inny rodzaj mięsa, podlewamy go wodą i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości. Gotowe mięso zdejmujemy z patelni, ale pozostawiamy na niej sos, który powstał podczas duszenia. Wrzucamy na patelnię marchewkę, cebulę i cukinię, solimy i pieprzymy do smaku i dusimy 10 – 15 minut. Dokładamy mięso i fasolkę, dokładnie mieszamy, dodajemy posiekaną kolendrę. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą roztrzepując trzepaczką, tak aby ie było grudek mąki. Wlewamy do mięsa z warzywami, podgrzewamy do momentu ,aż sos zgęstnieje. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Na talerz nakładamy makaron, następnie mięso z warzywami, dekorujemy marynowanym imbirem i opcjonalnie sezamem. Smacznego