Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka kaszy orkiszowej
- 250 g wołowiny
- marynata do mięsa: (1 łyżka sosu sojowego, 2 łyżki oleju rzepakowego Olejowy Raj, sól morska Falksalt, pieprz czarny)
- marchew
- cebula
- czerwona papryka
- 1/2 opakowania groszku z puszki
- 5 pieczarek
- olej rzepakowy polecamy z Olejowy Raj
- sól morska
- pieprz czarny
Wykonanie:
Kasza: wypłucz dokładnie kaszę pod zimną wodą. Zalej wodą w proporcji 2:1 i dopraw solą morską. Doprowadź do wrzenia i gotuj ma małym ogniu około 15 min do miękkości.
Mięso: pokrój w plastry wołowinę, zmieszaj z marynatą. Połóż na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym. Czas smażenia zależy od upodobań. Ja robię stopień wysmażenia well, done.
Warzywa: umyj warzywa. Marchew, paprykę, pieczarki pokrój w plastry, cebulę w krążki. Podsmaż na oleju rzepakowym. Dodaj sól i pieprz. Gdy warzywa będą gotowe razem z mięsem przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do rozgrzanego piekarnika na 5-7 min,
Kasza: ugotowaną kaszę przełóż na patelnię po smażonych warzywach i lekko podsmaż aby przesiąkło smakami warzyw.
Smacznego!