Składniki na 4 porcje:
- 2 łyżki zmielonej kurkumy
- 1 łyżka oliwy
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 200 g posiekanej szalotki
- 200 g jabłek, obranych i posiekanych
- 1 łyżka cukru
- 1/4 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka octu balsamicznego
Wykonanie:
Wymieszaj kurkumę z oliwą i natrzyj filety z obu stron. Dopraw solą i pieprzem i marynuj w lodówce około 1,5 godziny.
W tym czasie przygotuj confit. Włóż do garnka jabłka, drobno posiekaną szalotkę, sól, cukier, masło i gotuj na średnim ogniu około 10 min mieszając cały czas do momentu aż zacznie brązowieć. Dodaj ocet, zamieszaj i odstaw z ognia.
Rozgrzej piekarnik z funkcją grill lub rozgrzej patelnie grillową. Obsmaż 5-6 minut piersi z każdej strony i przełóż na talerz.
Każdą z piersi polej przygotowanym confit ze karmelizowanych jabłek i szalotki. Podawaj z sałatką z sosem vinegret.Smacznego!