Czerwona soczewica zasługuje na miano strączka błyskawicznego - tylko wysypać ją z opakowania, minie kilka minut, podczas których można napawać się jej krzykami spod pokrywki garnka, a po chwili obiad jest gotowy. Idealna opcja, kiedy pożąda się odmiany od kaszy czy innego strączka, jak ciecierzyca, fasola czy swojski groch, który świetnie sprawdza się we wszelkiego rodzaju pastach (kto nie próbował, niech to poczyni!).
A soczewica smakuje właśnie najlepiej, kiedy towarzyszą jej pomidorowe aromaty, w postaci gęstego gulaszu z wachlarzem warzyw. Obowiązkowo dodajcie jakąś zieleninę - dla mnie to opcja obowiązkowa w takim wydaniu, uwielbiam brokuły, brukselkę czy nawet cienko pokrojoną kapustę. Kilka marchewek i parę szczypt przypraw, a na wierzch płatki drożdżowe. Naprawdę, nie wiem, dlaczego tak wiele czasu minęło od ponownego ich zamówienia...
Potrawka z soczewicy, pomidorów, brukselki i marchwi
Brukselki myjemy dokładnie, a marchewki obieramy. Przecier pomidorowy wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy doń przepłukaną soczewicę i gotujemy przez 2-3 minuty. W tym czasie kroimy większe brukselki na połówki, marchewki w kostkę, do garnka zaś dodajemy przyprawy.
Dorzucamy warzywa i gotujemy przez 8-12 minut pod przykryciem. Na koniec wciskamy sok z cytryny, podajemy posypane płatkami drożdżowymi, sezamem, oprószone odrobiną soli.
Potrawka z czerwonej soczewicy z marchewkąSzkocja zasypała kompletnie zasypana śniegiem, jest zimno i biało. W taki dzień trzeba przygotować coś na szybko, z produktów które można znaleźć w domowej spiżarni, coś pożywnego i rozgrzewającego. Taką potraw...
Jedni ją uwielbiają inni nie znoszą, my z Mężem akurat lubimy bardzo dlatego jesienią i zimą często pojawia się na naszym stole. Czasem tradycyjnie gotowana i podana z bułką, czasem pieczona, albo duszona z orzechami, tym razem jednak postanowiłam poda...
Wielu z nas brakuje dwóch ważnych czynników determinujących sposób odżywiania czasu i pomysłów. Na szczęście i jednemu i drugiemu można zaradzić. Jeśli chodzi o czas to zawsze warto zadać sobie pytanie czy aby na pewno nie jesteśmy w stanie zna...
Korzystacie z sezonowych owoców i warzyw? Z okazji Nowego Roku dodaję małą ściągę z sezonowości w formie kalendarza. Coś pominęłam? Proszę o komentarze :)STYCZEŃWarzywa: kapusta, marchew, seler korzeniowy, brukselka, buraki, por, cykoria, dynia, endywi...
Czasem zastanawiam się, czy wrzucać tu wszystkie moje przepisy, bo są bardzo proste (momentami wręcz banalne). Niemniej Wasze ciepłe odezwy wskazują na to, że nie tylko ja lubię proste jedzenie więc i tym razem się nie powstrzymam.Ostatnio miałam...
Przepis dzisiejszy na sycąca zupa jako rozgrzewający obiad dzisiejszego, mroźnego dnia :-) Duża porcja soczewicy i pomidorów myślę, że godna polecenia dla wszystkich amatorów zup i nie tylko ;-) Naprawdę prosta w przyg...
Witajcie po długiej przerwie, dziś kolejny pomysł z cyklu recykling po grillowy. Wracając do UK z wakacyjnej tułaczki po Polsce zastała mnie zaskakująco piękna pogoda. Zatem pieprzyć rozpakowywanie walizek, szybka akcja spożywczy – kuchnia i wio na gri...