Sernik na zimno w okresie wiosennym to jeden z moich ulubionych deserów. Robiłem już go rok temu i w tym także zagościł na moim stole. Danie urozmaiciłem o kilka ciekawych dodatków, które idealnie komponują się z zimnym sernikiem. Składniki:- sernik z tego przepisu: http://harmoniasmaku9.blogspot.fr/2014/08/sernik-na-zimno-z-truskawkami.html
- pół szklanki soku z buraka + 1 łyżeczka
- łyżeczka agar-agar
- 2 marchewki
- 3 łyżki słodkiej 30% śmietanki
- 2 łyżeczki cukru pudru
Dodatki:- popiół z palonych igieł świerkowych
- słonecznik
- listki bazylii
- truskawki
Przygotowanie: Sernik robimy według przepisu.
Sok z buraka wlewamy do garnka i stawiamy na ogniu. Kiedy zacznie się gotować dodajemy agar i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez około minutę cały czas mieszając po czym przelewamy do plastikowego naczynia i zostawiamy do ostygnięcia i ścięcia się.
Marchewki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowaną marchewkę umieszczamy w malakserze, wlewamy śmietankę i mielimy na gładką masę.
Cukier puder mieszamy z sokiem z buraka. Całą masę wylewamy na papier do pieczenia i zostawiamy do wysuszenia (można to zrobić w nagrzanym piekarniku), po czym rozdrabniamy go.