Zupa z kopru włoskiego i groszku jest ciekawą kombinacją smakowo która na pewno jest smaczna i zdrowa. Zupa zawiera koper włoski który ma lekko selerowo-anyżowy smak i zielony groszek który jest lekko słodkawy. Chrupkości zupie nadają uprażone pestki z dyni.
Zaproponowana zupa jest bogata w witaminę C, błonnik, fitoskładniki i potas. Potas odpowiada za wiele funkcji w naszym organizmie przede wszystkim, reguluję gospodarkę wodną, przewodzi impulsy nerwowe, odpowiada za kontrakcję mięśni – sercowych, gładkich i szkieletowych i reguluję pH w naszym organizmie – potas pełni to funkcję jako potassium citrate (* funkcje regulacji pH ). Produkty bogate w potas to przede wszystkim warzywa i owoce ( one zawierają potas w formie potassium citrate; citrate to prekursor do wodorowęglowadanu który neutralizuje kwasy pochodzące z diety bogatej w mięsa i węglowodany ). Z reguły produkty nieprzetworzone zawierają więcej potasu niż produkty przetworzone. Dlatego warto jest jeść świeże warzywa i owoce aby dostarczać sobie odpowiedniej ilości potasu który może także pomóc nam zminimalizować ciśnienie tętnicze ( efekt DASH diety [ dietary approaches to stop hypertensio]; badania kliniczne ukazały, że wysokie spożywanie produktów bogatych w potas zmniejsza ciśnienie tętnicze u osób z normalnym ciśnieniem tętniczym i u osób zdiagnozowanych z wysokim ciśnieniem tętniczym ).
Przepis na Zupę z Bulwą Kopru Włoskiego I Groszku
1 średni koper włoski (bulwa)
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
2 -3 filiżanki ( miarki cups) wody lub rosołu
Około 200-300 gram groszku zielonego ( mrożonego)
1-2 łyżki masła
Sól i pieprz cayenne
Pestki z dyni ( opcjonalnie)
Creme fraiche lub odrobina śmietany np. Kremówki ( opcjonalnie)
Pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle. Gdy cebula lekko się zarumieni dodajemy do niej pokrojony koper włoski, czosnek i zielony groszek – podsmażamy dodatkowe 5 minut. Następnie całą zawartość patelni dorzucamy do garnka z rosołem lub wodą i gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną. Całość doprawiamy solą i pieprzem cayenne i blędujemy na jednolitą masę. Zblendowaną zupę przelewamy do garnka po czym doprawiamy ją ceme fraiche lub kremówką i lekko podgotowujemy.