Lekka wegetariańska i zdrowsza wersja kotletów z czerwonej soczewicy. Moja wersja jest podawana w chlebku pita.
Do całości dodałam prostą w wykonaniu sałatkę. Całość można podawać z sosem wykonanym z keczupu i majonezu. Ta wersja będzie bardziej kaloryczna niż wersja bez majonezowego sosu. Obie wersje są pyszne !!!
Sałatka
Miks sałaty
Kukurydza z puszki
Pomidor
Sól
Oliwa z oliwek
Wszytkie składniki mieszamy, solimy i dodajemy oliwę z oliwek
Kotlety z Soczewicy
1 filiżanka czerwonej soczewicy
Oliwa
3 ząbki czosnku
Jedna mała lub średnia cebula
Jedna papryka czerwona
1/2 papryczki jalapano
Łyżeczka kminu rzymskiego
Łyżeczka zmielonej kolendry
Świeża natka pietruszki
Mąka ryżowa ( ma ona nadać ściślejszej konsystencji)
1 jajko
Gotujemy soczewice zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zmiażdżone i pokrojone ząbki czosnku wrzucamy na rozgrzaną patelnie, dodajemy pokrojoną cebule. Po około 3 minutach do patelni dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę paprykę czerwoną , jalapano i pietruszkę – lekko podsmażamy.
Do blendera wrzucamy ugotowaną soczewice i podsmażoną zawartość patelni – całość lekko blendujemy. Przerzucamy zblendowany farsz do miski; Dodajemy rozbite jajko i przyprawy. Mieszając dodajemy mąkę ryżową do uzyskania ścisłej konsystencji – to ułatwi formowanie kotletów.
Blaszkę smarujemy olejem, po czym nakładamy łyżką uformowane kotleciki.
Całość pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni Celsiusza przez około 20-30 minut ( Do czasu, aż się zarumienią).
Chlebek pita przekrajamy na pół; Lekko go podpiekamy. Następnie nadziewamy chlebek sałatą i jednym kotletem z soczewicy.