Gotujemy wywar - głowy pstrąga lub innej ryby, seler, pietruszka, marchew, czosnek, cebula i przyprawy. Po 45 minutach gotowania przelewamy przez sitoDo wywaru dodajemy warzywa świeże wg uznania. Np. seler naciowy, jarmuż, fasolka szparagowa. Warzywa z...
Soljanka, to gęsta, bardzo pożywna zupa, serwowana u naszych sąsiadów w Rosji i Ukrainie. U nas także jest dość popularna, szczególnie w regionach, które były zajęte przez Rosję podczas zaborów. Polacy troszkę nazwę sobie zmienili - często nazywa...
Nareszcie nadeszła zima, w tym roku niezwykle szczodra, sypnęła śniegiem i chuchnęła siarczystym mrozem. Korzystamy z niej łapczywie, bo nie wiadomo, kiedy biała pierzynka przeistoczy się w pluchę. Trzeci dzień z rzędu pakujemy Ola na saneczki i ruszam...
Przepis z kuchni rosyjskiej. Bardzo popularna zupa na terenie Rosji, Ukrainy, Białorusi. Ma bardzo wiele wersji. A to nasza propozycja tej zupy.Składniki 150...
Taka bogata i sycąca zupa to bardzo dobre danie na zimne, jesienne i zimowe obiady,
Post Soljanka – rozgrzewająca i bardzo „bogata” zupa pojawił się poraz pierwszy w KuchniaBreni.
Soljanka, czyli klasyka wschodu. Pamiętacie jak pisałam o zaskakująco dobrym połączeniu, oliwek, pomidorów i kiszonych ogórków? Wciąż nie mogę wyjść z podziwu :) Przedstawiam Wam przepis na dwie wersje zupy: rybną i mięsną. Wybór należy do Was, obie są...