Kiedyś jedliśmy rosolnik w innej wersji. Jednak ten jest o niebo lepszy. Nelya pokazała nam jak u niej gotuje się, tą charakterystyczną dla kuchni rosyjskiej, zupę po ukraińsku.Składniki
500 g łopatki wieprzowej300 g pieczarek1 czerwona papryka1 marchewka1 pietruszkakawałek selera2 średniej wielkości ziemniaki2 łyżki koncentratu pomidorowego1/2 łyżeczki słodkiej papryki1 liść laurowy2 ziarna ziela angielskiego300 g kiszonych ogórków50 g kaszy orkiszowej400 g białej fasolki z puszkisól, pieprz
Przygotowanie
Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojone na plasterki pieczarki, paprykę pokrojoną w paski, starte na dużych oczkach jarzyny, ziemniaki pokrojone w kostkę. Chwilę razem dusimy, zalewamy wodą (2 cm powyżej poziomu mięsa i warzyw), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę. Gotujemy 30-35 min, dodajemy starte na dużych oczkach ogórki, kaszę i gotujemy do jej miękkości. Kilka minut przed dodajemy osączoną z zalewy fasolę. Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem.