Aromat rozchodzi się po całym mieszkaniu. Smak...dokładnie nasze smaki. Idealna, lekka, tradycyjna zapiekanka z bakłażana i mozzarelli.Składniki
2 puszki krojonych pomidorów2 ząbki czosnkuświeża bazylia2 średniej wielkości bakłażany3 kulki mozzarelli (po 125 g)3 łyżki startego parmezanuoliwa z oliweksól, pieprz
Przygotowanie
Na rozgrzanej oliwie lekko podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pomidory, posiekaną bazylię. Lekko redukujemy sos. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Bakłażana kroimy na 4-5 mm plastry (wzdłuż), smarujemy oliwą, grillujemy z obu stron.
Mozzarellę kroimy na plastry.
W naczyniu żaroodpornym warstwowo układamy, sos, bakłażany, mozzarella, ostatnią warstwą ma być sos. Posypujemy startym parmezanem, zapiekamy 30 min w 200°C.