Mączne smaki, wspomożone sosem, który lubimy najbardziej. Pycha, nawet mega...jesienne smaki, przygotowują nas na zimę :P Składniki
Kopytka:900 g ziemniaków300 g mąki pszennejSos mięsny:1 duża cebula3 łyżki oleju rzepakowego250 g mięsa mielonego wp-woł150 g pieczarek600 ml bulionu wołowego1 pełna łyżka mąkinatka pietruszki
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Mieszamy z mąką na jednolitą masę.
Z tak przygotowanych ziemniaków formujemy wałek i kroimy po skosie (1,5-2 cm). Kotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Posiekaną cebulę smażymy na rozgrzanym oleju razem z mięsem mielonym, rozdrabniając go. Po 10 min dodajemy oczyszczone i pokrojone na 4, pieczarki. Smażymy chwilę, zalewamy gorącym bulionem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 15 min.
Mąkę dokładnie rozprowadzamy w zimnej wodzie (100 ml), dodajemy do mięsa i szybko mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia.
Kopytka podajemy polane sosem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podajemy z ulubioną surówką.