Świetna propozycja na szybki obiad. Przepis pochodzi z kalendarza Siostry Anastazji, który od razu wpadł nam w oko. Składniki
Kofty:1 kg piersi z indyka4 cebule4 pęczki natki pietruszki4 ząbki czosnku1 łyżeczka kuminu rzymskiego sok pomidorowysól, pieprzZiemniaki:6 dużych ziemniaków5 łyżek oleju rzepakowegoprzyprawa do ziemniaków
Przygotowanie
Mięso mielimy.
Cebule, natkę i czosnek miksujemy, łączymy z mięsem. Dodajemy przyprawy, dokładnie wyrabiamy.
Z przygotowanej masy formujemy podłużne kotlety. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Ziemniaki obieramy, kroimy na plastry o grubości 5 mm. Mieszamy z olejem, przyprawą. Mieszamy i układamy pomiędzy przygotowanymi kotletami. Mięso skrapiamy sokiem pomidorowym.
Całość zapiekamy przez około 40 min (do miękkości ziemniaków) w temperaturze 200°C.