Jak już wcześniej pisaliśmy, naszym priorytetem jest, co drugi dzień zrobić zupę. Dlaczego? Ze względu na witaminy...no wiadomo, surowe ma więcej witamin. Czasami trzeba przemycać pewne wartości odżywcze, i tak to robimy. Zupy kochamy w każdej postaci. Nam ta propozycja ogromnie posmakowała. Ciekawe, czy Wam też przypadnie do gustu.Składniki
3 łyżki oleju250 g mielonego mięsa z indyka1 marchew1 pietruszka1 mały seler2 średniej wielkości ziemniaki100 g boczniaków100 g pieczarek1,4 l bulionu warzywnego2 łyżki koncentratu pomidorowego1/2 czerwonej papryki1/4 główki białej kapustynatka pietruszkimielony kmineksól, pieprz
Przygotowanie
Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy. Następnie wrzucamy mięso mielone, podsmażamy 5 min, od czasu do czasu mieszając i rozdrabniając przy pomocy drewnianej łyżki.
Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki. Smażymy następne 5 min.
Do całości dodajemy pokrojone boczniaki i pieczarki, dusimy pod przykryciem przez kilka minut.
Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy koncentrat, pokrojoną w kostkę paprykę, wrzucamy poszatkowaną kapustę i gotujemy do jej miękkości.
Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem.
Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.