Nasza propozycja na szybki bigos ze słodkiej kapusty.
Składniki
500 g mięsa wieprzowego1 duża cebula2 marchewki1 mała kapusta2 papryki2 duże pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego200 ml bulionu warzywnego'2 liście laurowe4 ziarna ziela angielskiegoolejsól, pieprzPrzygotowanie
Mięso kroimy w większe kawałki, razem z posiekaną cebulą podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy pokrojone w kostkę marchewki, sparzone, obrane i pokrojone w paski pomidory (usuwamy gniazda nasienne) i chwilę razem dusimy. Oprószamy solą i pieprzem. Papryki kroimy w paski, kapustę siekamy i dodajemy do całości. Następnie zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe i koncentrat pomidorowy. Bigos dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu do miękkości kapusty. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.