Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Gotuj z Kasią
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
164
Kategorie
255
Dziewiąty numer dolnośląskiego magazynu kulinarnego KOCIOŁ
Nowy rok i nowy KOCIOŁ To już nasz 9, a właściwie 13 numer. Od września 2014 roku co 2 miesiące publikujemy kolejne wydania. Oprócz tych standardowych powstały też 4 dodatkowe numery (wielkanocny, z okazji Artykuł Dziewiąty numer dolnośl...
Gotuj z Kasią
Okołokulinarne tematy
,
Kocioł
,
Magazyn
Sałatka z marchewki i ciecierzycy
Sałatka z marchewki i ciecierzycy to obiad ekspresowy, a przez ostro-kwaśny dressing lekko orientalny. Bardzo podobne danie, a wręcz sałatkę-matkę, mogliście zobaczyć w 8 numerze magazynu KOCIOŁ, gdzie jednym z głównych bohaterów była właśnie...
Gotuj z Kasią
Bezglutenowe
,
Dania główne
,
Bez nabiału
,
Czosnek
,
Marchewka
,
Podpatrzone przepisy
,
Sałatki
,
Imbir
,
Kolendra
,
Limonka
,
Ciecierzyca
Tajski krem z krewetkami
Od dłuższego czasu marzyła mi się ostra, orientalna zupa. Wizyta w pan.puh zainspirowała mnie do przygotowania tajskiego kremu na bazie warzyw, ostrej papryczki, imbiru i czosnku. W daniu jest też mleczko kokosowe, limonka i sporo Artyku...
Gotuj z Kasią
Bezglutenowe
,
Dania główne
,
Bez nabiału
,
Czosnek
,
Zupy
,
Marchewka
,
Ziemniaki
,
Pomidory
,
Imbir
,
Kolendra
,
Mleczko kokosowe
,
Ryby i owoce morza
,
Limonka
,
Pepperoni
,
Krewetki
Wigilijna zupa grzybowa – kuchnia dolnośląska
Czego nie może zabraknąć na wigilijnej kolacji? Oczywiście zupy grzybowej! Dzisiaj przedstawiam jej nietypową wersję, bo z dodatkiem cytryny, miodu oraz suszonych jabłek i śliwek. Przygotowując ją bazowałam na jednej z najważniejszych książek w...
Gotuj z Kasią
Bezglutenowe
,
Bez nabiału
,
Wegetariańskie
,
Zupy
,
Kuchnia dolnośląska
,
Cytryna
,
Marchewka
,
Boże Narodzenie
,
Pietruszka
,
Grzyby
,
Seler
,
Suszone jabłka
,
Suszone śliwki
Deser makowy – kuchnia dolnośląska
Prosty do wykonania, warstwowy deser, który pięknie się prezentuje w wysokich szklankach. Część śmietankowo-makowo-bakaliowa dobrze się uzupełnia z namoczonym w mleku pieczywem. Pamiętajcie aby przygotować go wcześniej, ponieważ przed podaniem powinien...
Gotuj z Kasią
Wypieki i desery
,
Kuchnia dolnośląska
,
Desery bez pieczenia
,
Kremówka
,
Gościnnie
,
Migdały
,
Wanilia
,
Mak
,
Likier pomarańczowy
,
Rodzynki
Makowa babka
Dzisiaj mam dla Was proste ciasto w bożonarodzeniowym klimacie. To makowa babka ze skórką cytrynową i pomarańczową oraz cytrusowym lukrem. Bardzo klasyczny wypiek ze świątecznymi dodatkami, który dobrze się komponuje z popołudniową kawą. Ciacho...
Gotuj z Kasią
Dla dzieci
,
Wypieki i desery
,
Wypieki
,
Ciasta
,
Cytryna
,
Boże Narodzenie
,
Wielkanoc
,
Pomarańcza
,
Mak
,
Aromat waniliowy
Tort kokosowy – bezglutenowy
Dzisiaj mam dla Was tort z historią, a nawet dwiema. Jednak na początek kilka słów o samym wypieku. Tort kokosowy to typowo zimowe, dosyć ciężkie i egzotyczne ciasto. Intensywnie orzechowe. Jest bezglutenowe, bo przygotowane Artykuł Tort...
Gotuj z Kasią
Bezglutenowe
,
Wypieki i desery
,
Wypieki
,
Kremówka
,
Kokos
,
Ksylitol
,
Mąka kokosowa
Numer specjalny KOTŁA – dolnośląska Wigilia
Gwiazdka już niebawem, więc jeżeli chcecie zabłysnąć przed Rodziną, to przygotujcie jedno z dolnośląskich, świątecznych dań. Kilkanaście tradycyjnych przepisów zebraliśmy w wydaniu specjalnym KOTŁA. Można go zobaczyć po kliknięciu w okładkę. Artykuł Nu...
Gotuj z Kasią
Okołokulinarne tematy
,
Kocioł
,
Magazyn
,
Kuchnia dolnośląska
Czekoladowa panna cotta
Od czasu do czasu używam w kuchni żelatyny. Przyznaję jednak, że trochę irytuje mnie jej zapach i świadomość siedzenia świnki w deserze (z tego powodu nie kupuję też serków Danio). Dlatego postanowiłam poznać się Artykuł Czekoladowa pann...
Gotuj z Kasią
Bezglutenowe
,
Wypieki i desery
,
Desery bez pieczenia
,
Kremówka
,
Czekolada
,
Migdały
,
Agar
Danie jednogarnkowe z jarmużem – kuchnia dolnośląska
Stałym działem w KOTLE jest kuchnia dolnośląska. Tę część magazynu zawsze otwiera jedna z historii przesiedleńczych, które uwielbiam. To opowieści o naprawdę ciężkich czasach z dodatkiem niezwykle klimatycznych zdjęć sprzed kilkudziesięciu lat. Ten dzi...
Gotuj z Kasią
Dania główne
,
Bez nabiału
,
Cebula
,
Mięso
,
Kuchnia dolnośląska
,
Gościnnie
,
Kiełbasa
,
Jarmuż
,
Smalec
,
Kasza owsiana
Warsztaty fotografii kulinarnej w Nespresso
Wczoraj uczestniczyłam w warsztatach fotografii kulinarnej zorganizowanych w butiku Nespresso. To dosyć świeże miejsce we Wrocławiu, usytuowane w samym centrum miasta, w pięknym hotelu Monopol. Wnętrza robią naprawdę ogromne wrażenie, więc warto zajrze...
Gotuj z Kasią
Okołokulinarne tematy
,
Nespresso
,
Olympus
,
Warsztaty
,
Warsztaty fotograficzne
Żeberka z miodem i chili i wystawa fotografii
Słodko-ostre żeberka to fantazja mojego Męża na temat wykorzystania miodu, który prezentowany był w 8 numerze magazynu KOCIOŁ jako produkt regionalny. Zajrzyjcie na 86 stronę i przeczytajcie opowieść Moniki o tym jak powstają produkty Ar...
Gotuj z Kasią
Bezglutenowe
,
Dania główne
,
Bez nabiału
,
Mięso
,
Gościnnie
,
Chili
,
Miód
,
żeberka
Zupa grzybowo-dyniowa z dodatkiem pesto z rukoli
Pyszny, trójkolorowy krem, który jest kwintesencją polskiej złotej jesieni. Bazą jest tu zupa dyniowa, która stanowi świetne tło dla głównego bohatera - kremu z podgrzybków. Całość dopełniona jest wyraźnym w smaku pesto z sałaty. Artyku...
Gotuj z Kasią
Bezglutenowe
,
Dania główne
,
Bez nabiału
,
Wegetariańskie
,
Cebula
,
Zupy
,
Wegańskie
,
Dynia
,
Grzyby
,
Mleczko kokosowe
,
Słonecznik
,
Rukola
,
Ziemniak
Szakszuka
Są takie przepisy, które każdy kulinarny bloger musi u siebie mieć
Gotuj z Kasią
Bezglutenowe
,
Bez nabiału
,
Czosnek
,
Wegetariańskie
,
śniadania
,
Cebula
,
Chili
,
Pomidory
Ciastka z ciasta francuskiego
Ciastka z ciasta francuskiego to najłatwiejsze łakocie na świecie. Gwarantuję, że poradzi sobie z nimi każdy. Wystarczy kupić gotowe ciasto i pobawić się z dodatkami. Ja postawiłam na śliwki, brzoskwinie, jabłka i cynamon, ale Artykuł Ci...
Gotuj z Kasią
Dla dzieci
,
Wypieki i desery
,
Dla mamy karmiącej
,
Wypieki
,
Ciastka
,
Jabłka
,
śliwki
,
Cynamon
,
Brzoskwinie
,
Ciasto francuskie
Pasta z pieczonego bakłażana
Gruszka miłosna, jajko krzewiaste i psianka podłużna to nasz kochany bakłażan. Lubię go w każdej wersji zarówno jako przystawkę, jak i danie główne (takie lub takie). Smażony zachowuje się jak gąbka i wciąga Artykuł Pasta z piecz...
Gotuj z Kasią
Bezglutenowe
,
Bez nabiału
,
Czosnek
,
Do kanapki
,
Suszone pomidory
,
Wegańskie
,
Pietruszka
,
Bakłażan
←
Poprzednia
7
8
9
10
11
Następna
→