Łatwe do przygotowania kotlety, które mogą zastąpić tradycyjne mielone w towarzystwie surówki i ziemniaków lub posłużą do przygotowania zdrowej wersji hamburgerów.
Jeśli przygotowujemy je z soczewicy zielonej to należy ją krótko zblendować, a jeśli z czerwonej to nie jest to konieczne.
Składniki (na około 8 kotletów):
- 1 szkl. soczewicy
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (niekoniecznie)
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka estragonu
- ½ łyżeczki curry
- pół pęczka natki pietruszki
- bułka tarta do panierowania
Soczewicę zalać 1 i ½ szkl. osolonej wody i gotować do momentu wchłonięcia wody. Odstawić do ostygnięcia. Do soczewicy dodać drobno pokrojoną cebulę, jajka, pieprz, sól, estragon, curry, natkę pietruszki i jeśli masa będzie za rzadka to mąkę kukurydzianą lub inną.
Z masy formować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem.