Składniki:- 1 filet z kurczaka
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, suszony tymianek, odrobina lubczyku
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka oleju
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie
Pierś z kurczaka myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Przekładam do miseczki. Posypuje solą, papryką, tymiankiem, polewam miodem i olejem. Przyprawy wcieram w mięsko. Wkładam na 1 godzinę do lodówki.
Pierś z kurczaka smażę na patelni (już bez oleju) do zrumienienia. Zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam gaz i duszę w tym mięsko około 40minut- aż będzie miękkie. Wyjmuje pierś i zostawiam na kilka minut, zanim ją pokroje.
Sos, który powstał z duszenia mięsa zagęszczam wodą z odrobiną mąki- ubijam trzepaczką, a następnie dodaję trochę sosu. Przelewam wszystko z powrotem na patelnię i mieszam, aby sos nie przywarł do patelni. Gdy zgęstnieje, przyprawiam do smaku.
SMACZNEGO!!!