Ostatnio zaczęłam się interesować zdrowym żywieniem. Nie żebym od razu przeszła na wegetarianizm, ale chciałam spróbować potraw które są zdrowe, niedrogie i do tego bardzo smaczne.
Zaczęłam od naprawdę bardzo prostej i bardzo smacznej pasty słonecznikowej. Nie jest mdła jak mogłoby się wydawać. Świetna z każdym rodzajem pieczywa.
Zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
- 200 g słonecznika / 1 1/2 szklanki
- 5 suszonych pomidorów
- pęczek pietruszki, zgrzebnie posiekany
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 – 4 łyżki wody
- sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
- Ziarna słonecznika namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano odcedzić i opłukać.
- Do naczynia blendera wrzucić namoczony słonecznik, suszone pomidory, sok z cytryny, pietruszkę i czosnek. Wszystko zmiksować na gęstą i grudkowatą pastę.
- Dolać dwie łyżki wody i miksować nadal, w razie potrzeby dodać kolejne 2 łyżki i miksować aż do uzyskania gładkiej, lekkiej pasty. Doprawić do smaku sporą ilością soli i czarnego pieprzu, porządnie zblendować i przełożyć do czystego słoiczka. Przechowywać w lodówce przez 3 – 4 dni.