Koniec roku sprzyja wspomnieniom i podsumowaniom. Nadrabianiu zaległości również a tych mam całkiem sporo, jeśli chodzi o blogowanie Kończący się rok był dla mnie okresem intensywnej pracy zawodowej, projektów po godzinach oraz frustracj...
Ostrygi- 5 ostryg / na osobę- szampan2. Oczyszczamy muszle ostryg. Zawijamy pojedynczo w ręcznik, układamy w dłoni wypukłą stroną w dół. Wkładamy nóż pomiędzy muszle, poruszając nim w prawo i lewo, starając się nie kruszyć brzegów. Gdy muszla się uchyl...
Ostrygi, przysmak francuzów, afrodyzjak dla par - tyle się o nich słyszy. Jedni kochają inni wręcz nienawidzą. Dlaczego te mięczaki wzbudzają takie skrajne emocje?Ostrygi to zdrowy i wartościowy pokarm, do tego uznawane za najcenniejsze z mięczaków jad...
OstrygiCiekawy i niełatwy temat. Ostrygi lubi się lub nie. Tak samo jak tatar z surowego mięsa lub ryby, flaki, czy podroby. Nie dla wszystkich potrawy oczywisteAle sposbów podawania ostryg jest wiele, więc warto spróbować. Skorupi...
Czasami, w środku dnia lub nocy lub zupełnie inną porą pomiędzy, otwieram muszlę dawno nieczytanej książki. A tam, ni mniej ni więcej, wśród rozsypanych słów może być na przykład pożółkły"Przepis użycia wywoływacza uniwersalnego jednorazowego w a...
Jedliście kiedyś ostrygi? Ja aż do tej pory nie. Zawsze wydawało mi się, że jest to wykwintne danie podawane na górze lodu na eleganckich przyjęciach bogaczy gdzieś w Stanac...
To były moje pierwsze w życiu ostrygi. Sama chyba nie miałabym odwagi z nimi eksperymentować. Bo kojarzą się z luksusem, bo ciężko jest dostać, bo takie enigmatyczne. Wiadomo - tysiąc argumentów. A z ostrygami, podobnie jak w innymi owocami morza...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Ostrygi Ostrygi wiele osób zna jako legendarny afrodyzjak szeroko propagowany przez Casanovę, te tajemnicze owoce morza są coraz bardziej dostępne w Polsce i można od czasu do czasu się nimi uraczyć. Podpowiadam jak zabrać się za otwarcie ostrygi, któr...