Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Gotuję i zjadam
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
74
Kategorie
130
Przegrzebki w sosie szafranowym - przepis
Małże św. Jakuba (przegrzebki) to moje ulubione owoce morza.Składniki:przegrzebkiśmietana 12 proc.szafranmasło klarowanesól, pieprz, czosnek niedźwiedziPrzygotowanie:Namoczcie nitki szafranu w niewielkiej ilości śmietany 12 proc. Na patelni rozgrzejcie...
Gotuję i zjadam
Małże
,
Przegrzebki
,
Małże św. Jakuba
,
Śmietana
Sałatka z ośmiornicy i kalmarów
Sałatka z owoców morza - coś dla dbających o linię :)Składniki:ośmiornicakalmarypaprykamała szalotkaorzechy włoskieoliwaząbek czosnkusok z cytrynysólpieprzzioła do smakuPrzygotowanie:Ośmiornicę i kalmary ugotujcie w osobnych garnkach w lekko &nbs...
Gotuję i zjadam
Oliwa
,
Czosnek
,
Owoce morza
,
Kalmary
,
Orzechy włoskie
,
Szalotka
,
Ośmiornica
,
Sałatka
Kalmary - najprostszy przepis - genialne
Nie ma nic prostszego niż kalmary smażone na maśle z czosnkiem i winem.Składniki:1 kg kalmarów (oczyszczonych) - mogą być mrożone3 ząbki czosnkumasło klarowaneoliwasólpieprzlampka białego winaPrzygotowanie:Kalmary podsmażcie na maśle z oliwą. Krótko na...
Gotuję i zjadam
Czosnek
,
Wino
,
Kalmary
śniadanie to podstawa
A tymczasem u nas takie rzeczy na śniadanie :)
Gotuję i zjadam
Homar (lobster) - najprostszy i najlepszy przepis
Jak przygotować mrożonego homara? Nic prostszego.Składniki:mrożony homardobre winoPrzygotowanie:Rozmrożonego homara ugotujcie - wystarczą 3-4 minuty.Przekrójcie na pół.Do tego dobre wino. Może być też masło i grzanki.
Gotuję i zjadam
Owoce morza
,
Wino
,
Homar
Czarny makaron z mulami - przepis
Owoce morza i makaron - nic więcej do szczęścia mi nie trzeba :)Składniki:makaron z sepią kałamarnicy lub mątwycebula2 ząbki czosnkuświeże mulepaprykaoliwaPzygotowanie:Makaron ugotujcie wg przepisu. Mule ugotujcie na parze. Nieotwarte małże musicie wyr...
Gotuję i zjadam
Czosnek
,
Owoce morza
,
Małże
,
Makaron
,
Mule
,
Papryka
Marynowana pierś gęsi
Składniki:pierś gęsilampka czerwonego winaoliwasólpieprzłyżeczka sosu sojowegoPrzygotowanie:Przyprawy wymieszajcie z sosem sojowym, winem i oliwą. Marynatą natrzyjcie pierś. Odstawcię na dwa-trzy dni do lodówki. Po tym czasie podsmażcie na patelni. Kró...
Gotuję i zjadam
Wino
,
Gęś
,
Buraki
,
Pierś gęsi
Stek - idealny
Nigdy nie przepadałam za stekami - krwiste mnie odrzucały (wiem, wiem, ponoć są najlepsze...), dobrze wysmażone jak dla mnie są za twarde). Ale średnio wysmażony.... palce lizać.Najważnejsze jest mięso. Zainwestujcie w dobrą wołowinę, a poczujeci...
Gotuję i zjadam
Wołowina
,
Stek
Artystyczne smaki
"Artystyczne smaki. Z miłości do kuchni" to książka kucharska blogerek kulinarnych Ani i Oli Kopcza. Dziewczyny prowadzą bloga Cook and CelebrateKsiążka pełna jest przepisów na każdy dzień - od prostych potraw do wyszukanych przepisów na wyjątkową okaz...
Gotuję i zjadam
Jak otworzyć ostrygi w domu?
Ostrygi są wspaniałe, jednak wiele problemu nastręcza otwarcie ich w domu. Tymczasem młotek i śrubokręt oraz wino w zupełności wystarczą ;)Połóżcie ostrygę bokiem. Mocno uderzcie młotkiem i podważcie śruborkętem i gotowe.Przed i po konieczn...
Gotuję i zjadam
Ostrygi
Saltimbocca - przepis na cielęcinę
Nigdy nie przepadałam za cielęciną. Wydawała mi się mdła, ale w tej wersji.... palce lizać :)Składniki:cielęcinaszynka (użyłam pieczonej z truflami)bazyliasólpieprzlampka białego winaoliwaboczek toskańskiwykałaczkiPrzygotowanie:Cielęcine pokrójcie w pl...
Gotuję i zjadam
Oliwa
,
Wino
,
Bazylia
,
Boczek
,
Szynka
,
Trufle
,
Cielęcina
Zupa dyniowo-jabłkowa - zaskakujący smak!
Zupa z dyni i jabłek zmieniła moje podejście do dyni. Uwielbiam zypy dyniowe, ale z dodatkiem jabłek zaskakuje - musicie spróbować!Składniki:pół kg dyni2-3 jabłka2 marchewkipietruszkakawałek seleralistek laurowy4 ziarenka ziela angielskiego6 ziar...
Gotuję i zjadam
Jabłka
,
Marchewka
,
Pietruszka
,
Dynia
,
Kwiat gałki muszkatołowej
,
Zupy
Pieczona gęś - genialna!!!
Gęś pieczona w całości, 8 godzin, w niskiej temperaturze. Efekt: wytopiony tłuszcz, mięso kruche, ale nie suche.Składniki:gęśmajeraneksólpieprzPrzygotowanie:Gęś natrzyjcie solą, pieprzem i majerankiem. Pieczcie przez 8 godzin w temperaturze 130 s...
Gotuję i zjadam
Gęś
Mortadela w panierce
Nie przepadam za mortadelą. Jednak raz na jakiś czas kupuję włoską mortadelę, która smakuje nieco inaczej niż rodzima ;)Składniki:włoska mortadela (miałam z pistacjami)płatki owsianebułka tartajajkooliwaPrzygotowanie:Jajko roztrzepcie widelcem. Pomiesz...
Gotuję i zjadam
Mortadela
,
Płatki owsiane
Kolacja marzenie
Ja to mam szczęście :) Moje szczęście przygotowało mi małe co nieco na kolację: sałatkę, grzanki, sery, wędliny. Sama sobie zazdroszczę ;)
Gotuję i zjadam
Mule po tajsku
Dobre mule nie są złe. Jeśli macie dosyć muli w białym winie, koniecznie zróbcie mule po tajsku. Tak przygotowane mule to smaczna odmiana.Składniki:świeże muletrawa cytrynowaimbirr mielony (szczypta)pasta z kolendry (odrobina)sólpieprzZagotujcie ...
Gotuję i zjadam
Owoce morza
,
Kolendra
,
Mule
,
Imbir
,
Trawa cytrynowa
←
Poprzednia
2
3
4
5
Następna
→