Pierwszy post w tym roku... troszkę późno ale przepis na schabik z Nowego Roku ;) Przepis usłyszałam w pracy od kilku koleżanek, wszystkie wychwalały, że taki dobry, taki soczysty, że nie mogłam nie sprawdzić :) Potwierdzam: schab jest soczysty, dzięki pieczeniu w jabłkach i pyszny, zarówno na ciepło jak i na zimno do kanapek. Jednak bardzo ważne jest, że nie można użyć jakichkolwiek jabłek!
1,5 kg schab 1 kg szarej renety (ewentualnie antonówki) 5 dużych cebul majeranek sól, pieprz Sól, pieprz i majeranek podgrzewamy na suchej patelni. Obtaczamy schab w ciepłych przyprawach i odstawiamy na 2-3 godziny (najlepiej na całą noc) do lodówki. Schab kładziemy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach C. Następnie wysuwamy schab i posypujemy na wierzchu cebulką pokrojoną w piórka oraz obkładamy jabłkami pokrojonymi w ósemki z wyciętymi gniazdami nasiennymi (ale w skórkach) i pieczemy resztę czasu, w tym przypadku godzinę.
Zasada pieczenia schabu jest taka: 30 minut pieczemy bez cebuli i jabłek każdy schab bez względu na wagę. Reszta czasu pieczenia to w zależności od kg schabu - jeśli schab waży 1,5 kg łączny czas pieczenia to 1,5 godziny, więc dopiekamy jeszcze godzinę; jeśli schab ma 2 kg to łączny czas pieczenia to 2 godziny, więc "reszta czasu" to 1,5 godziny itp., itd.
Gdy schab się upiecze, zbieramy cebulkę i jabłka i miksujemy na gładką masę - powstaje nam sos. Schab kroimy w plasterki.
Moja propozycja podania to kuskus i surówka z kiszonej kapusty.
Schab w sosie musztardowym od tej jesieni na pewno zagości na stałe w naszej kuchni. Łatwość przygotowania i genialny smak sprawiają, że
Artykuł Schab w sosie musztardowym (6 składników) pochodzi z serwisu Wilkuchnia.
Schab ze śliwką to klasyka i niezastąpiona propozycja na uroczysty, domowy obiad. Wygląda bardzo atrakcyjnie, a przy tym jest bardzo prosty w przygotowaniu. Schab ze śliwką to symbol wykwintności i z pewnością idealne danie zarówno na święta Bożego Nar...
Przepis na schab z Sarny pieczony: U mnie jak zwykle ukochana dziczyzna, tym razem schab z sarny pieczony , podany w sosie własnym z ziemniakami i konfiturą z pomarańczy. Mięso oczywiście bardzo aromatyczne i słodkie przepyszne. Schab dostałam ...
IDEALNY SOCZYSTY SCHAB PIECZONY W CAŁOŚCI Marcin i Grzegorz Kuchnia Joli przygotowuje Marcin i Grzegorz . Pytaliście jak upiec w piekarniku pyszny i idealnie wilgotny schab . Zapraszamy do subskrybcji kanału: Zapraszam do subskr...
Szarlotka tatrzańska to ciasto mało słodkie z dużą ilością jabłek odmiany szarej renety, a ciasto kruche jest w zasadzie tylko dodatkiem. Wygląd tego ciasta zawsze mnie intrygował, wobec czego prędzej czy później musiałam je upiec. Szarlotka bardzo dob...
Soczysty pieczony schab (różowy w środku)
Soczysty pieczony schab (różowy w środku)
Co roku na święta pieczemy schab, wychodzi trochę suchy, bo przecież taki jest schab, inny nie będzie. A jednak może być! Schab pieczony z tego przepisu jest ...
Dzisiaj kolejna propozycja na pieczony schab- Schab pieczony faszerowany warzywami, a właściwie warzywnym relish. Natarty został też wędzoną papryką, rozmarynem i ziołami prowansalskimi. Schab jest soczysty, z nutą pikantnej słodyczy, jest doskonały w ...
Pierwszy post w tym roku... troszkę późno ale przepis na schabik z Nowego Roku ;)Przepis usłyszałam w pracy od kilku koleżanek, wszystkie wychwalały, że taki dobry, taki soczysty, że nie mogłam nie sprawdzić :) Potwierdzam: schab jest soczysty, d...