Pozostajemy "w tematyce sałatkowej"... Tym razem sałatka z mięsem - pieczona pierś kurczaka o cytrynowym posmaku z kilkoma dodatkami świetnie się sprawdzi na szybki i lekki wiosenny obiad ... zapraszam :-)
Składniki na 2 porcje sałaki- 2 garści różnokolorowych sałat
- 1/2 dużej piersi z kurczaka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżka pestek dyni
- garść świeżych malin
- sos balsamiczny o smaku malinowym
- sól i pieprz
- otarta skórka i sok z 1/2 cytryny
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Mięso kroimy w paski, wkładamy do miski. Posypujemy solą, pieprzem, ścieramy skórkę i wyciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy 1-2 łyżki oliwy z oliwek. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę .
Tak zamarynowane mięso obsmażamy na patelni na złoty kolor (zajmie nam to ok 10-15 minut).
Cebulę kroimy w piórka, pestki dyni podprażamy na patelni, ostudzone mięso kroimy na mniejsze kawałki.
Na talerzu układamy sałatę, cebulę, kawałki kurczaka, posypujemy pestkami dyni .
Całość sałatki oprószamy świeżo zmielonym pieprzem, na koniec dodajemy maliny i polewamy sosem balsamicznym o smaku malinowym.
Sałatkę możemy podać również polaną tylko oliwą z oliwek lub lekkim sosem winegret .
SMACZNEGO !