Danie bardzo proste do przygotowania - smaczne i dietetyczne.
Przygotowując pierś z indyka możemy użyć naszych ulubionych przypraw, możemy sami dobierać składniki marynaty i za każdym uzyskać nieco inny smak mięsa ;-)
Składniki na ok 5-6 porcji- ok. 1 kg piersi z indyka
- otarta skórka z 1/2 cytryny
- ok. 1/2 łyżeczki soli
- ok. 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- ok. 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3-4 łyżki dobrej oliwy
Mięso myjemy, dzielimy na 2 lub 3 porcje (tniemy wzdłuż włókien, formujemy wałki).
Sól, pieprz, otartą skórkę z cytryny, tymianek oraz oliwę mieszamy i taką marynatą bardzo dokładnie nacieramy mięso, odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Indyka wkładamy wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową (możemy również piec w rękawie do pieczenia).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pieczemy mięso ok 1 godzinę, 15 min przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, rozcinamy rękaw - mięso się trochę przypiecze.
Wyłączamy piekarnik, pozostawiając w nim mięso jeszcze przez kilkanaście minut.
Tak przygotowaną pierś z indyka można podawać jako danie obiadowe w tradycyjny sposób lub spożywać na zimno w towarzystwie sałaty, marynowanej papryki lub pomarańczy.
Smacznego :-)