Delikatna cukinia podana na ciepło z kremowym kozim serem w towarzystwie mięty. Bardzo ciekawy zestaw na szybki letni obiad dla miłośników lekkich
posiłków - polecam :-)
Składniki dla 2 osób:- 3 niewielkie cukinie
- 200 g koziego sera (kremowego bez dodatków)
- 2 małe szalotki
- 2 ząbki czosnku
- listki z 4 gałązek mięty
- 4-5 łyżek dobrej oliwy
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Cukinie myjemy, obcinamy czubki i wydrążamy środki łyżeczką.
Dodatkowo jedną ćwiartkę cukinii obieramy i bardzo drobno siekamy razem z wydrążonym miąższem ze wszystkich cukinii.
Obieramy i siekamy szalotkę. Obieramy i miażdżymy czosnek . Rozgrzewamy połowę oliwy i wrzucamy cebulę i czosnek a po 2 min dodajemy cukinię. Całość dusimy na wolnym ogniu przez ok. 5 min. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wydrążone cukinie napełniamy farszem.
Układamy je w naczyniu żaroodpornym, podlewamy szklanką wody i łyżką oliwy i zapiekamy w piekarniku przez 20 min.
Bardzo drobno siekamy liście mięty i mieszamy je z kozim serkiem. Dodajemy kminek, resztę oliwy (1 łyżkę) sól i pieprz do smaku. Wyjmujemy cukinie z pieca i odstawiamy na 5 minut.
Wykładamy przyprawiony kozi ser na każdej połówce i podajemy na ciepło.
Smacznego !