I jak tam po świętach? Wszyscy objedzeni? Ja nawet o dziwo nie tak bardzo, w szczególności w porównaniu ze świętami w grudniu po których nie umiałam się ruszyć :D Po wielkanocnych obżarstwach trzeba jednak zrobić sobie mały detoks, pić dużo wody oraz jeść lekkie posiłki. Dlatego dzisiaj przepis na moje nowe ulubione śniadanie - placek owsiany. Słodki, przypomina ciasto, bardzo sycący i jednocześnie zdrowy i lekki. W połączeniu ze świeżymi owocami daje śniadanie idealne :)

15 minut

1 osoba

* 80g płatków owsianych
* garść suszonej żurawiny
* jajko
* dwie łyżki jogurtu naturalnego
* płaska łyżeczka cynamonu
* łyżka miodu
* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Płatki owsiane wsypujemy do miski, dodajemy do nich żurawinę, cynamon i proszek do pieczenia. W osobnej miseczce roztrzepujemy jedno jajko, dodajemy jogurt i mód i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Zalewamy nią płatki i łączymy wszystkie składniki.
Mocno rozgrzewamy patelnię, jeżeli nie jest nieprzywierająca trzeba delikatnie natłuścić najlepiej olejem o neutralnym smaku. Przekładamy na nią masę i wygładzamy formując okrągły placek. Po Przyrumienieniu na jednej stronie przekładamy na drugą, najlepiej za pomocą talerza by placek się nie rozleciał - ja dzisiaj spróbowałam bez i niestety tak się stało.Smażymy do złotego koloru i przekładamy na talerz. Podajemy np z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. Smacznego! :)