Jak poniedziałek to detoks! Po weekendzie pełnym kulinarnych grzeszków i jedzeniowej rozpusty. Jakże miłych i celebrowanych w dobrym towarzystwie. No a w poniedziałek łapiemy oddech i pozwalamy sobie odpocząć od kulinarnych ekscesów. Na ustach j...
Lubicie hummus? Ja bardzo. Robię go często, w różnych odmianach. Dzisiaj wersja z pieczonymi burakami. Moim zdaniem bardzo udane połączenie. 3 szkl ( 600 g ) gotowanej ciecierzycy 2 szt. ( 350 400 g ) pieczone buraki 2 ząbki czosnku 4 &...
Jak ten czas leci jeszcze kilka dni i będzie koniec wakacji. Szczęśliwie lato nadal trwa i możemy cieszyć się jeszcze pysznymi warzywami i owocami. Mnie końcówka wakacji zachęciła do przygotowania sałatki na bazie pieczonych buraków i świ...
Dzisiaj coś dla tych osób, które nie lubią słodkich śniadań zdrowe kanapki z wędzonym tofu i marynowanymi pieczonymi burakami. Niebo w gębie. Zdjęcie poniżej przedstawia kanapkę w wersji subtelnej chciałam, żeby ładnie wyglądała. Przygo...
Mam tak (uważam, że to straszne), że kiedy jestem głodna i spada mi cukier, jestem zdolna do najstraszliwszych rzeczy. Mogę więc zagryźć ogórka kiszonego czekoladą, zjeść chleb z octem balsamicznym lub mogę być też bardzo niemiła. Zostaje jeszcz...
Późne lato hojnie obdarza nas owocami i warzywami. Ten niesamowity urodzaj postanowiłam wykorzystać w kuchni i przygotować coś pysznego z jeżynami w wersji na pół słodko. Łącząc świeże jeżyny z upieczonymi burakami nie sądziłam, że będzie to tak...
Zrobienie tahini jest tak samo proste jak zrobienie masła orzechowego. Wystarczy jedynie patelnia i dobry blender kielichowy lub robot kuchenny, by w rezultacie uzyskać rewelacyjną, zdrową pastę sezamową, którą możemy użyć do wykonania prawdziwego humm...