Lubicie zapach świeżo upieczonego chleba? Ja uwielbiam. Dopełnieniem jest wyśmienicie chrupiąca skórka i przepyszny smak domowego pieczywa.
Dzisiaj zaproponuję chlebek na kwaśnym mleku. Jest to świetny sposób na wykorzystanie nieświeżego mleka. Najlepsze jest swojskie mleko, ale można również wykorzystać mleko pasteryzowane (kupowane w butelkach plastikowych). Nie wyrzucajmy dobrego jedzenia, wszystko można wykorzystać.
Kwaśne mleko można zastąpić kefirem, zsiadłym mlekiem lub maślanką.
Chleb pięknie wyrasta i wybornie smakuje, ponadto długo zachowuje świeżość.
Do przygotowania bochenka potrzebne będą:
-300 ml kwaśnego mleka (kefiru, maślanki, zsiadłego mleka)
-300 g mąki pszennej
-150 g mąki żytniej
-jajo
-25 g świeżych drożdży
-pół łyżeczki cukru
-łyżeczka soli
-tłuszcz do smarowania formy
-płatki owsiane
-sezam
1. Mleko podgrzewamy do temperatury około 40 stopni, dodajemy do niego cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
2. Do przygotowanego wcześniej zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy jednolite ciasto.
3. Keksówkę natłuszczamy i obsypujemy płatkami owsianymi. Wkładamy do niej ciasto, mokrą dłonią wyrównujemy wierzch chleba i posypujemy sezamem. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut.
4. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni i pieczemy chleb przez około 40 minut. Chleb musi delikatnie odchodzić od brzegów formy.
5. Upieczone pieczywo chłodzimy na kratce kuchennej.
Smacznego !