Ciasto z gatunku przemytnik warzyw. Lubię wzbogacać wartość odżywczą wypieków w nietypowe dodatki, szczególnie te dedykowane osobom, które nie jedzą określonych składników np. cukru czy mleka. Cukinia, która jest główną bohaterką tego wy...
Maj to miesiąc, który rozpoczyna sezon na pyszne owoce i warzywa prostu z ogrodu i sadu. Jednym z pierwszych dóbr natury, które pojawia się na naszych stołach jest rabarbar. Sięgamy po niego z radością i nadzieją na wiosenne odświeżenie i zmianę...
Niedawno odkryłam pasternak. Co prawda nie było to słodkie, tylko wytrawne, ale bardzo mi smakowało w połączeniu z dynią. Jako miłośniczka ciast marchewkowych pomyślałam, że wypiek z pasternakiem mógłby wyjść nieźle. Okazało się, że to faktycznie był ś...
Ciasto w sam raz na jeszcze zimowe drugie śniadania lub podwieczorki. Chociaż wiosna stoi już za rogiem i niecierpliwie przebiera nogami, aby wszystko ukwiecić i pomalować na zielono. Ciasto bananowe z dzisiejszego przepisu syci, zaspokaja potrze...
Tłusty czwartek już jutro. Ja piekę pączki w domu, bo lubię wiedzieć co jem, a po drugie nie kupię pączków bez cukru. Nie płaczę z tego powodu, bo domowe wypieki nie mają konkurencji i są dokładnie takie jak chcę aby były. Jeżeli Ty tez tak masz...
Wakacje, lato, jagody, czego chcieć więcej? Pysznych jagodzianek!! Najlepiej w zdrowej odsłonie, bez dodatku cukru. Moje ukochane jagody najbardziej lubię w wypiekach. Każdego roku testuję nowe połączenia składników, aby znaleźć przepis na idealn...
Tłusty czwartek bez pączków domowej roboty? Nie, nie i nie :-). Postanowiłam, że je przygotuję, ale w zdrowszej wersji, czyli z mąki orkiszowej i bez cukru. Wszystko po to, aby mógł je zjeść również diabetyk.Orkiszowe pączki bez cukru to moje k...
Moja kolejna propozycja pełnoziarnistego przepisu to orkiszowe faworki bez cukru, mleka i jaj. Tym razem zmodyfikowałam przepis maksymalnie jak tylko mogłam. Mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową, nie dodawałam cukru i jaj, a w zastępstwie śmietany d...