Kotlety mielone każdy zna, ale ja postanowiłam pójść o krok dalej i troszkę zamieszać w ich składzie. Wychodzą pyszne i soczyste! Wypróbujcie, bo z pewnością to miła alternatywa tych tradycyjnych. W moich nie ma bułki, jest dodatek pomidora i spora porcja zieleniny.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub indyczego
- 1 cebula najlepiej szalotka
- 2 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
- 1 pomidor
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- sól, pieprz
- kurkuma
- mąka
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- olej rzepakowy
Sposób przyrządzenia:
Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, parzymy ją i studzimy (chyba, że używacie szalotki wtedy parzenie nie jest konieczne). czosnek kroimy w kostkę. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki cienko siekamy. Do mięsa dodajemy cebulkę, czosnek, pomidora, natkę pietruszki, przyprawy, 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Całość mieszamy by składniki się połączyły. Jeśli mięso nie chce Wam się scalić możecie użyć jajka. Niewielkich rozmiarów kotleciki formujemy mokrymi rękami i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju rzepakowym.
Kochani! Mam dla Was jeszcze jedną informację. Na blogu niebawem duże zmiany, będzie nowocześniej, piękniej i równie pysznie.
Zapraszam Was już teraz na www.facebook.pl/dziekujebylopyszne – śledźcie na bieżąco!