Natomiast pomysł na sos z KUKBUKa.
Jest on na bazie sera z niebieską pleśnią i skarmelizowanej cebulki. Na wierzch trochę świeżego tymianku. Połączenie przepyszne. Spróbujcie !
SKŁADNIKI (8 porcji):
kluski:- 2 kg ziemniaków
- 16 łyżek mąki ziemniaczanej
sos:- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 szalotki
- 3 duże ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 100 ml białego wytrawnego wina
- sok z 1/2 cytryny
- 200 g sera z niebieską pleśnią
- duża szczypta pieprzu, świeżo mielonego
Ziemniaki obieramy i gotujemy je w osolonej wodzie, aż będa miękkie, ale nie rozgotowane. Następnie je odcedzamy i mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.
Zostawiamy je bez przykrycia do całkowitego ostudzenia i ewentualnie solimy do smaku.
Wykładamy ziemniaki na posypany mąką ziemniaczaną blat kuchenny, robimy wgłębienie i wsypujemy 14 łyżek mąki ziemniaczanej. Zagniatamy gładkie ciasto podsypując resztą mąki w razie potrzeby. Ciasto dzielimy na 8 części i z każdej formujemy wałek. Odcinamy 3-4 cm kawałki ciasta, formujemy z nich kulki i palcem lub łyżką robimy dziurkę w środku.
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Gdy tylko woda zacznie się gotować wkładamy pierwszą partię klusek. Wyławiamy je łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię. Tak samo postępujemy z resztą klusek.
W między czasie robimy sos. Cebulę i czosnek kroimy drobno. Na glębokiej patelni rozgrzewamy masło z oliwą i wrzucamy cebulę, czosnek oraz listki i gałązki tymianku. Calość podsmażamy aż cebula i czosnek zaczną się rumienić. Następnie dodajemy gałkę muszkatołową i wino. Gotujemy około 10 minut, cały czas mieszając. Sok z cytryny łączymy dokładnie ze śmietanką i wlewamy na patelnie. Podgrzewamy i wrzucamy pokruszony ser pleśniowy. Gotujemy ciągle mieszając do momentu, aż ser się rozpuści. Doprawiamy czarnym pieprzem oraz tymiankiem.
Podajemy gorące kluski polane sosem i ze świeżym tymiankiem.
Smacznego :)