Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Douce Provence
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
91
Kategorie
171
Soczewica Kopciuszka
Soczewica Kopciuszka to danie, którym biedna dziewczyna zdobyła serce królewicza. Jak wiadomo, tamtej nocy na dworze króla odbywa się bal. Złe siostry z macochą balują w najlepsze, podczas gdy Kopciuszek przesiewa soczewicę z popiołu i gotuje ...
Douce Provence
Kuchnia
,
Jarzyny i owoce
,
Mięsa
,
Zupy
,
Soczewica
,
Soczewica Kopciuszka
,
Soczewica zupa
Zupa czosnkowa śródziemnomorska, pyszna, szybka, energetyczna
Zupa czosnkowa to jedna z najbardziej znanych zup kuchni śródziemnomorskiej. Tutaj w Prowansji nazywamy ją ¨ laigo bouilido¨(= grzana woda). Wszystkie składniki w nią wchodzące są typowo śródziemnomorskie: czosnek, oliwa z...
Douce Provence
Kuchnia
,
Aromaty
,
Zupy
,
Zupa czosnkowa
Świnka w różowym winie i ziołach prowansalskich/wieprzowe sauté
Proponuję dzisiaj prowansalską świnkę w różowym winie. Od czasu do czasu trochę mięsa nie zaszkodzi. To bardzo smakowite i zarazem proste w wykonaniu wieprzowe sauté. W sam raz odpowiednie aby ogrzać chłodny, listopadowy wieczór. &...
Douce Provence
Kuchnia
,
Mięsa
Słodkie pieczone kasztany
Słodkie pieczone kasztany. Całe dnie spędzamy ostatnio na zrywaniu oliwek. Kiedy wracamy wieczorem do domu, jesteśmy nieźle zmęczeni i wychłodzeni. Ja zabieram się do szykowania kolacji, a Jean-Pierre rozpala w kominku. Najpierw spęd...
Douce Provence
Kuchnia
,
Jarzyny i owoce
,
Kasztany
,
Pieczone kasztany
,
Słodkie pieczone kasztany
Zbieramy oliwki w Prowansji.
Od paru dni dzielnie zrywamy oliwki. Po szczególnie upalnym i słonecznym lecie oliwa zapowiada się wyjątkowo pyszna. Artykuł Zbieramy oliwki w Prowansji. pochodzi z serwisu Douce Provence.
Douce Provence
Kuchnia
,
Jarzyny i owoce
,
Lifestyle
,
Oliwki
,
Oliwki w Prowansji
,
Oliwki zbiór
,
Zbieranie oliwek
Srebrna dorada królewska
Srebrna dorada królewska to ryba niezwykła. Prawdziwa piękność i królowa Morza Śródziemnego. Już starożytni Rzymianie raczyli się jej delikatnym i aromatycznym mięsem. Jej srebrna łuska przepięknie mieni się w południowym słońcu. Jest prawdziwą ozdobą...
Douce Provence
Kuchnia
,
Ryby i owoce morza
,
Dorada
,
Dorada królewska
,
Dorada przepis
,
Srebrna dorada królewska
Najlepsze kasztany są na Placu Pigalle
Dzisiaj krótka zapowiedź przepisów z jadalnymi kasztanami. Właśnie zaczął się na nie sezon w Prowansji. We Francji drzewa jadalnych kasztanów były masowo sadzone w czasie Rewolucji Francuskiej (1789) i to one uchroniły od głodu francuski lud. M...
Douce Provence
Kuchnia
,
Jarzyny i owoce
,
Lifestyle
,
Kasztany jadalne
,
Kasztany na Placu Pigalle
,
Kasztany w Prowansji
Tarta karmelowo-jabłkowa, ciepła i pyszna, krok po kroku
Tarta karmelowo-jabłkowa, zwana po francusku tartą Tatin, ciepła, pachnąca i pyszna. Czy jest coś lepszego na zimny, szary, jesienny wieczór? Idealny wybór na poprawienie nastroju sobie i pozostałych domowników. Najsmaczniej...
Douce Provence
Kuchnia
,
Ciasta i desery
,
Tarta karmelowo-jałkowa ciepła i pyszna krok po kroku
,
Tarta tatin
,
Tarte tatin
Bukiet aromatów, francuski praktyczny wynalazek
Klasyczny, francuski bukiet aromatów i ziół, czyli bouquet garni, składa się z liści laurowych, gałązek tymianku, majeranku i odrobiny rozmarynu. Wszystko razem związujemy dokładnie sznurkiem (koniecznie naturalnym, żeby nie było problemów w got...
Douce Provence
Kuchnia
,
Aromaty
,
Bouquet garni
,
Bukiet aromtów
Zupa jarzynowa prowansalska Pistou
Zupa jarzynowa Pistou to typowe prowansalskie danie. Każda rodzina ma swój przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie. Toczą się zażarte dyskusje na temat, który przepis jest autentyczny i który najlepszy. Przez całe lato przygotowuję tę zupę ze...
Douce Provence
Kuchnia
,
Jarzyny i owoce
,
Zupy
,
Zupa jarzynowa prowansalska Pistou
,
Zupa Pistou
Kiełbaski zapiekane w białym winie, kuchnia francuska
Kiełbaski wieprzowe duszone w białym winie i zapiekane w chrupiącej panierce przygotowuje się tradycyjnie we Francji z kiełbasy o nazwie andouillette. Postaram się sprawdzić gdzie w Polsce można nabyć taką wędlinę, ale myślę, że z powodzeniem można j...
Douce Provence
Kuchnia
,
Mięsa
,
Kiełbaski duszone w białym winie zapiekane
,
Kiełbaski duszone zapiekane przepis francuski
Zupa cebulowa paryska.
Zupa cebulowa kojarzy mi się nieodłącznie z Paryżem ponieważ pierwszy raz w życiu jadłam ją właśnie tam. W samym centrum handlowej dzielnicy Hale. Był chłodny, wilgotny, paryski miesiąc luty. Nie pamiętam już jakim zbiegiem okoliczności znalazłam ...
Douce Provence
Kuchnia
,
Jarzyny i owoce
,
Zupy
,
Cebulowa
,
Zupa cebulowa
,
Zupa cebulowa paryska
,
Zupa cebulowa zapiekana
Ziemniaki zapiekane dauphinois, francuski pyszny klasyk
Ziemniaki zapiekane dauphinois, czyli Gratin dauphinois, to prawdziwy zabytek francuskiej gastronomii. To cienko pokrojone plasterki surowych ziemniaków zapieczone w mlecznym lub śmietankowym sosie, miękkie w środku i lekko chrupiące i apetycz...
Douce Provence
Kuchnia
,
Jarzyny i owoce
,
Gratin duphinois
,
Zapiekane ziemniaki gratin duphinois
,
Ziemniki zapiekne gratin dauphinois
Grzyby: prowansalski, pyszny przepis.
Grzyby, ich zbieranie, przyrządzanie, jedzenie i dyskutowanie o nich to ulubione zajęcia Prowansalczyków. Każdy pilnie strzeże swoich miejsc, o których krążą prawdziwe legendy. O grzybach dyskutuje się wszędzie i nieustannie: na ulicy,...
Douce Provence
Kuchnia
,
Jarzyny i owoce
,
Aromaty
,
Grzyby
,
Grzyby prowansalskie
,
Przepis prowansalski
Cytryny w oliwie, kuchnia śródziemnomorska.
Cytryny zaprawione w oliwie z oliwek i soli to typowa przyprawa kuchni śródziemnomorskiej. Trudno sobie bez niej wyobrazić przyrządzenie wielu dań rybnych, mięsnych i wegetariańskich pochodzących z tego regionu. Cytryny pozostawione w marynacie na tr...
Douce Provence
Kuchnia
,
Jarzyny i owoce
,
Aromaty
,
Cytryny w oliwie
,
Cytryny w oliwie i soli
Pieczeń cielęca w porto
Cielęcinę jemy tutaj stosunkowo rzadko. Jak wiadomo, Prowansja to kraina owiec i kóz. Niedawno przyjechał do nas znający się na rzeczy kolega z Portugalii i podrzucił nam przepis na pieczeń cielęcą z porto. Ja dołożyłam moje trzy grosze w postaci zi...
Douce Provence
Kuchnia
,
Mięsa
,
Pieczeń cielęca przepis
,
Pieczeń cielęca w porto
←
Poprzednia
3
4
5
6
Następna
→